Tips voor eenhandig aankleden


Eenhandige hulpmiddelen voor aankleden

Het aankleden en uitkleden bij een eenzijdige verlamming kan een hoop uitdagingen met zich meebrengen. Een eenzijdige verlamming beperkt het gebruik gedeeltelijk of volledig van uw arm- of handfunctie. Hierdoor vergt het zelfstandig aankleden veel geduld en ervaring.

 

Er zijn speciale hulpmiddelen voor mensen met een halfzijdige verlamming, zodat er éénhandig kan worden aangekleed. Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen kunt u langer zelfstandig blijven.

 

Wij hebben een aantal tips en hulpmiddelen verzameld om het aan- en uitkleden bij een halfzijdige verlammingen te helpen vereenvoudigen.

 

Leg de kleding op volgorde

Veel mensen met een halfzijdige verlamming kunnen problemen hebben of krijgen met de volgorde van dagelijkse handelingen. Dit wordt ook wel apraxie genoemd. Door uw kleding in de juiste volgorde te leggen kan het eenzijdig aankleden makkelijker worden.

 

Begin aan de verlamde zijde

Het is eenvoudiger om eerst aan de verlamde zijde te beginnen met aankleden. Met het uitkleden van kledingstukken is dit weer andersom, en begint u met de gezonde zijde.

 

Wanneer u zich op deze manier aan- en uitkleed, kunt u schade voorkomen aan gewrichten zoals uw schouder, elleboog of pols aan uw verlamde zijde. Hierdoor hoeven er namelijk geen vreemde bewegingen worden gemaakt.

 

Elastisch mouwboord

Veel personen met een eenzijdige verlamming hebben moeite met het dichtmaken van de knoop aan de mouw van een overhemd. Door het mouwboord aan uw niet-aangedane zijde dicht te laten naaien met elastische draad kunt u een elastische mouwboord creëren, wat het probleem kan verhelpen.

 


Kleding met elastiek

Vooral broeken welke zijn voorzien van een knoop of rits vergt een enorme handigheid om eenhandig open te krijgen. Kledingstukken zoals broeken met een elastische broekband kan een goede oplossing zijn voor mensen met hemiplegie. Nog een voordeel hiervan is dat u uw broek relatief snel zowel aan- als uit kunt doen, wat een toiletbezoek eenvoudiger maakt.

 

Het zijn niet enkel joggingbroeken welke een elastische band hebben, maar ook nette en moderne broeken. Uiteraard is het mogelijk om uw favoriete broek te laten voorzien van een elastiek aan de binnenzijde.

 

Schoenen en sokken eenzijdig aantrekken

Naast de nodige ADL hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van schoenen of sokken (schoenlepel, kousentrekker) zijn er ook tips bij het aantrekken en uitrekken bij een eenzijdige verlamming.

 

Zowel bij uw schoenen als uw sokken kunt u het ene been over het andere been leggen. Dit zorgt ervoor dat uw voet eenvoudiger te bereiken valt. Veters eenhandig strikken vergt een enorme handigheid en oefening. Hiervoor kunt u schoenen met elastische veters, klittenbandsluiting of andere soorten instappers gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook speciale schoenveters met magneetsluitingen. Dit hulpmiddel is een aanrader wanneer u een beperking aan één of allebei uw handen heeft.

 

Magnetische rits

Om een normale normale rits van uw  jas of vast dicht te kunnen krijgen dient u vrijwel altijd met twee handen te doen. Wanneer u eenzijdig verlamd bent, of een andere gedeeltelijke armverlamming heeft, kunt u gebruik maken van een jas met een magnetische sluiting, of een magnetische ritssluiting.

 

Een magnetische ritssluiting werkt op dezelfde manier als een normale rits, echter zijn ze eenvoudig in elkaar te klikken wat ook eenhandig eenvoudig te doen is. Uw favoriete jas kunt u bij vrijwel iedere kleermaker voorzien van een magnetische rits.

 

Naast een magnetische rits, zijn magneten over het algemeen handig bij éénhandig gebruik. Zowel bij het sluiten van kleding (broek of jas) worden magneten ook gebruikt bij juwelen. Een horloge of armband met magneetsluiting kan eenvoudig éénhandig worden aangedaan of uitgedaan.

Helping hand

Een helping hand, ook wel een grijper of grijpstok genoemd, zijn enorm handige hulpmiddelen tijdens het aan- en uitkleden. Deze stokken zijn éénhandig te bedienen, vereisen weinig kracht in uw handen, en geven u meer bereik.

 

Door de handgreep in te knijpen, gaat een grijper dicht rond het voorwerp. Een grijper is geschikt voor het pakken van lichtgewicht voorwerpen zoals afstandsbedieningen, pennen of de krant.

 

Een grijper met magneet en haak zorgt voor nog meer comfort. Met een magneet aan de voorzijde kunt u eenvoudig metalen zoals muntgeld, juwelen of andere lichte metalen voorwerpen eenvoudig oprapen.

 

Eenhandig uw veters strikken

Indien u slechts gebruik kunt maken van één hand, kan het strikken van uw veters een enorme uitdaging zijn. Uiteraard kunt u gebruik maken van elastische- of magnetische veters, maar met enige oefening is het mogelijk om eenhandig uw veters te strikken.

Veters die met wax zijn geïmpregneerd buigen niet zo snel en zijn met één hand eenvoudiger te knopen, normale schoenveters zijn soepeler, wat het eenvoudiger kan maken. 


Commentaren: 0