Wat zijn ketonen?


Ketonen en de relatie met diabetes

Door het meten van uw glucose en ketonen kunt u gezondheidsrisico’s verminderen. Glucose is de hoeveelheid suiker in uw bloed en ketonen zijn stoffen welke vrijkomen wanneer uw lichaam vetreserves gaat verbranden. Deze stoffen komen vrij door insulinetekort. Uw lichaamscellen kunnen hierdoor geen glucose meer omzetten in brandstof en gaan op zoek naar een andere energiebron, in dit geval ketonen. Wanneer er teveel ketonen in uw bloed aanwezig zijn, kan dit zorgen voor verzuring van uw bloed.

 

Ketonen en diabetes

Voor een optimale gezondheid heeft uw lichaam altijd energie (brandstof) nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie wordt gehaald uit suikers (glucose).

 

Heeft u diabetes, dan zou het kunnen dat u te weinig insuline in uw lichaam heeft waardoor die glucose niet omgezet kan worden in energie. Door dit energietekort gaat het lichaam vet verbranden als energiebron. Tijdens dit proces komen ketonen vrij, die voor verzuring van uw bloed (ketoacidose) kunnen zorgen.

 

Het bloed kan door ketoacidose (als gevolg van te veel ketonen) verzuurd raken bij mensen die insuline gebruiken voor diabetes, maar ook bijvoorbeeld bij mensen die zonder dat ze het weten diabetes mellitius type 1 hebben.

 

Een andere oorzaak kan zijn dat u uw insuline niet tijdig genoeg heeft toegediend of gebruik maakt van een kapotte insulinepen of insulinepomp.

 

Wanneer u ziek bent of koorts heeft en daarnaast een insulinetekort heeft, loopt u meer risico.

 

Teveel ketonen in uw lichaam

Als er te veel ketonen in uw lichaam zitten en u hier zonder het te weten mee rondloopt, kan dit behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De symptomen van teveel ketonen kunnen zijn:

 

  • Hoofdpijn
  • Dorst en veel moeten plassen
  • Een droge huid en/of tong
  • Misselijkheid en overgeven
  • Buikpijn en spierpijn
  • Uitdrogingsverschijnselen
  • Versnelde ademhaling
  • Een zoetig ruikende adem (acetongeur)
  • Verwijde pupillen en wazig zicht

 

Te veel ketonen in uw lichaam kunnen ervoor zorgen dat u (snel) erg ziek wordt. Uw bewustzijn neemt af waardoor u zich verward kunt voelen en uw lichaam kan uitdrogen. In het ergste geval vallen al uw lichaamsfuncties uit. Verzuring van het bloed is schadelijk voor uw gezondheid, dus het is belangrijk om dit te voorkomen.

 

Hoe kunt u ketonen in uw lichaam meten?

Om de hoeveelheid ketonen in uw lichaam te meten kunt u gebruik maken van een speciale bloedketonenmeter. Een ketonenmeter werkt in principe hetzelfde als een glucosemeter, waarmee u via het bloed de waardes kunt meten.

 

Veel diabetespatiënten hebben al een glucosemeter in huis, sommige hiervan kunnen naast glucose ook ketonen meten, maar de meeste glucosemeters niet.

 

Wanneer u dit wilt meten is de CareSense Dual Meter een geschikte glucosemeter. Deze meter kan zowel uw bloedsuiker als uw ketonen meten.

 

Wanneer u de ketonen wilt meten kan het verstandig zijn om ook het bloedglucosegehalte in de gaten te houden. Teveel ketonen én een hoog glucosegehalte wijzen namelijk op een tekort aan insuline. Ook bij ketonen in combinatie met een lage bloedsuiker kunt u een insulinetekort hebben. 

 

Wanneer is het verstandig om ketonen te meten?

Vooral voor mensen met diabetes type 1, zwangere vrouwen die diabetes hebben, kinderen met diabetes en diabetici die een insulinepomp gebruiken.

 

Bovengenoemde personen hebben simpelweg meer kans om ketoacidose te krijgen. Voor hen is het aan te raden om naast glucose op ketonen te testen.

 

U doet er ook verstandig aan om dit te testen wanneer uw bloedsuikerwaarden twee keer achter elkaar hoger waren dan 15 mmol/L, bij ziekte en/of koorts en wanneer u moet overgeven en/of diarree hebt. Daarnaast is het goed om extra oplettend te zijn wanneer u door een spannende of stressvolle periode heen gaat.

 

Vergelijk hier de top 10 beste bloedglucosemeters en vindt de beste prijs.

 Commentaren: 0