Wat is Saturatie?


Wat is (zuurstof)saturatie?

Het zuurstofgehalte in het bloed wordt saturatie, of zuurstofsaturatie genoemd. Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In medische termen betekent saturatie de verzadiging van het % zuurstofmoleculen (O2) en koolstofdioxide (CO2) die zich gebonden heeft aan het eiwit hemoglobine in de rode bloedcellen. Saturatie wordt aangeduid in een percentage SpO2. De Sp staat voor saturatie (verzadiging) en de O2 staat het aantal zuurstofmoleculen. In de volksmond wordt vaak saturatie gezegd, of het zuurstofgehalte in het bloed. 

  

Wat is een gezonde saturatie?

In een gezonde toestand ligt de saturatiewaarde tussen de 95% en 100% SpO2. Thuis kunt u uw saturatie meten met een saturatiemeter, ook wel pulse oximeter of zuurstofmeter genoemd.

 

Deze waardes gelden voor iedereen, ook voor ouderen. In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm, namelijk onder de 90% SpO2. Dit wordt ook wel lage saturatie, of desaturatie genoemd. Wanneer u niet lijdt aan een long- of ademhalingsaandoening, is het verstandig om dan contact op te nemen met uw arts of huisarts.

 

De zuurstofpercentages hieronder geven een indicatie:

 

  • Zuurstofpercentage tussen 96% - 100%: acceptabel bij gezonde mensen
  • Zuurstofpercentage tussen 92% - 100%: acceptabel bij COPD en hartfalen
  • Zuurstofpercentage < 95%: Lage saturatie
  • Zuurstofpercentage < 90%: desaturatie, zuurstof toedienen (in overleg met arts)

 

Waarom saturatie meten bij Corona?

Saturatie meten is voor mensen met corona zeer belangrijk. Corona (Covid-19) is namelijk een longziekte. Corona kan niet worden geconstateerd door middel van een pulse oximeter, maar geeft wel inzicht in de werking van uw longen en ademhaling.

 

Bij een Covid-19 besmetting zal zuurstof moeilijker worden opgenomen in uw rode bloedcellen. Het coronavirus kan hierdoor een barrière van vocht veroorzaken in uw longen. Zuurstof gaat hier veel moeilijker doorheen.

 

Veel Corona patiënten hebben een saturatie die lager is dan 92% SpO2. Dit kan zeer levensbedreigend zijn. Het wordt daarom zeer aangeraden om frequent de saturatie te meten, zowel voor, tijdens of na een Corona infectie.

 

Wat kunnen de symptomen zijn van een lage saturatie?

Wanneer het zuurstofgehalte lager is dan 92% SpO2, kunt u hier hinder van ondervinden. Wanneer er te weinig zuurstof in het bloed aanwezig is, kan dit de werking van uw ademhaling verminderen.

 

Naast ademhalingsklachten kunt u ook andere klachten ondervinden. De belangrijkste symptomen om een lage saturatie te herkennen kunnen hoofdpijn, sufheid, benauwdheid of extra vermoeidheid veroorzaken.

 

Bovengenoemde symptomen zijn vaak de eerste aanwijzingen van een te lage zuurstofverzadiging. Indien de saturatiewaarden voor een langere periode laag blijven kunt u, als gevolg van zuurstofgebrek, moe benauwd of zelfs in de war raken.Commentaren: 0