Saturatie meten


Zuurstofsaturatie meten

Zodra u inademt wordt de ingenomen zuurstof deels opgenomen in uw bloed. Tijdens dit proces bindt het zuurstof zich aan hemoglobine in uw bloed. Hemoglobine is het eiwit in uw bloed wat weer zorgt voor het transport van zuurstof in uw bloed. Deze waarde wordt saturatie of zuurstofsaturatie genoemd en kan belangrijk zijn om in de gaten te houden voor topsporters, mensen met luchtweg-, long- of hartklachten, ouderen, corona patiënten, mensen met COPD of Astma. In dit artikel leggen wij u uit hoe u snel en eenvoudig zelfstandig uw saturatie kunt meten.

 

Wat is saturatie?

Saturatie is de hoeveelheid zuurstof in uw bloed. Deze gemeten waarde wordt ook wel zuurstofsaturatie genoemd. Saturatie staat voor verzadiging, en is hiermee dus de verzadiging van zuurstof in uw bloed.

 

Wat is een goede saturatiewaarde?

Een saturatiewaarde wordt altijd aangeven in een percentage SpO2. Het percentage ligt bij een gezond persoon tussen de 95 en 100% SpO2. Wanneer deze waarde lager is dan 90% dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

 

Hoe kunt u saturatie meten?

Saturatie kunt u meten door middel van een saturatiemeter. Dit handige apparaatje ziet eruit als een soort knijper, welke u op uw vinger plaatst. Door middel van een infrarood licht meet een saturatiemeter de “lichtdoorlaatbaarheid” van uw bloed.

 

Wanneer er sprake is van een hoge (gezonde) saturatie dan wordt er minder licht doorgelaten, dan bij een lage (desaturatie) saturatie. De “lichtdoorlaatbaarheid” wordt bepaald door de hoeveelheid hemoglobine in uw bloed.

 

De betrouwbaarheid van een saturatiemeting kan afhankelijk zijn van het gebruik van een saturatiemeter. Let op de volgende punten wanneer u een saturatiemeting uit wilt voeren:

 

  1. Was uw handen voor gebruik - Hygiëne is belangrijk, ook bij een saturatiemeting. Huidvetten kunnen de meting beïnvloeden.
  2. Zorg dat u ontspannen bent - Rust is belangrijk tijdens een medische meting. Net als bij een bloeddrukmeting dient u minimaal 5 minuten voor de meting ontspannen zijn. 
  3. Ga zitten tijdens de meting - De meting dient rustig te worden uitgevoerd. Ga rustig op een stoel zitten en laat uw hand rusten op tafel.
  4. Temperatuur - De temperatuur van uw handen zijn belangrijk. Wanneer u te koude handen heeft kan er soms geen meting worden voltooid. Zorg ervoor dat uw handen op een normale temperatuur zijn.
  5. Meerdere metingen - In veel gevallen is een enkele meting voldoende. Wanneer u echter twijfelt aan de uitslag kunt u meerdere metingen uitvoeren. Neem hier het gemiddelde van. Een gezonde saturatie ligt tussen de 95-99% SpO2.

Vergelijk hier de top 10 beste saturatiemeters en vindt de beste prijs.

 Commentaren: 0