Saturatie meten


Zuurstofsaturatie

Zodra u inademt wordt de ingenomen zuurstof deels opgenomen in uw bloed. Tijdens dit proces bindt het zuurstof zich aan hemoglobine in uw bloed. Hemoglobine is het eiwit in uw bloed wat weer zorgt voor het transport van zuurstof in uw bloed. Deze waarde wordt saturatie of zuurstofsaturatie genoemd en kan belangrijk zijn om in de gaten te houden voor topsporters, mensen met luchtweg-, long- of hartklachten, ouderen, corona patiënten, mensen met COPD of Astma.

 

Wat is saturatie?

Saturatie is de hoeveelheid zuurstof in uw bloed. Deze gemeten waarde wordt ook wel zuurstofsaturatie genoemd. Saturatie staat voor verzadiging, en is hiermee dus de verzadiging van zuurstof in uw bloed.

 

Hoe kunt u saturatie meten?

Saturatie kunt u meten door middel van een saturatiemeter. Dit handige apparaatje ziet eruit als een soort knijper, welke u op uw vinger plaatst. Door middel van een infrarood licht meet een saturatiemeter de “lichtdoorlaatbaarheid” van uw bloed.

 

Wanneer er sprake is van een hoge (gezonde) saturatie dan wordt er minder licht doorgelaten, dan bij een lage (desaturatie) saturatie. De “lichtdoorlaatbaarheid” wordt bepaald door de hoeveelheid hemoglobine in uw bloed.

 

Wat is een goede saturatiewaarde?

Een saturatiewaarde wordt altijd aangeven in een percentage SpO2. Het percentage ligt bij een gezond persoon tussen de 95 en 100% SpO2. Wanneer deze waarde lager is dan 90% dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.Commentaren: 0