Wat is desaturatie?


Heeft u last van een lage saturatie?

Een lage saturatie is vaak niet direct voelbaar, maar wel meetbaar. Dit kunt u meten met een saturatiemeter. Wanneer u voor langere tijd  een te lage saturatie heeft, dan kunt u hier klachten van ondervinden. Wanneer u vaak moe of zelfs futloos bent dan kan er zelfs al sprake zijn van een lage saturatie (desaturatie). Een saturatiewaarde die lager ligt dan 90% SpO2 wordt desaturatie genoemd.

 

Wat is saturatie?

Saturatie is de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Dit wordt altijd weergegeven in een percentage omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden.

 

Zowel voor ouderen, als voor kinderen en volwassen hoort deze waarde boven de 95%SpO2 te liggen. De maximaal meetbare waarde is 100%.

 

Om deze waarde te kunnen meten zult u gebruik moeten maken van een saturatiemeter. Saturatiemeters zijn verkrijgbaar bij een thuiszorgwinkel of een drogisterij, maar ook online via Bol.com.

 

Vergelijk hier de top 10 beste saturatiemeters en vindt de beste prijs.

 

Wat is desaturatie?

Desaturatie of hypoxemie is de medische benaming voor een lage zuurstof saturatie. Men spreekt van desaturatie op het moment dat het zuurstof % in uw bloed onder de 90% SpO2 zakt. 

 

Deze lage zuurstofwaarde kan schadelijk voor u zijn, wanneer u hier niets aan doet. Wanneer een te laag zuurstofgehalte in uw bloed frequent optreedt, kan dit zelfs gevaarlijk zijn. Uw spieren zijn minder krachtig omdat deze te weinig zuurstof krijgen en daarnaast is desaturatie schadelijk voor de organen op de langere termijn. 

 

Kortweg gezegd: Wanneer de zuurstofwisselingen in uw longen in het gedrang komt, dan kan dit lijden tot een lage saturatie.

 

Wanneer u lijdt aan een longaandoening zoals COPD, dan kan een lagere saturatiewaarde normaal zijn.  Indien u geen onderliggende luchtwegaandoeningen heeft, dan is een saturatie lager dan 92% SpO2 al zorgelijk. Neem in dit geval altijd direct contact op met uw huisarts.

 

 

Wanneer kunt u last krijgen van desaturatie?

Wanneer er te weinig zuurstof kan worden opgenomen door uw lichaam, kunt u last krijgen van desaturatie. Een lagere zuurstofsaturatie kan komen door een ziekte, in veel gevallen een ademhalingsziekte.

 

Ook inspanning zoals bij sporten kan leiden tot een (tijdelijke) lagere saturatie. Wanneer u zichzelf inspant vragen uw spieren meer zuurstof om goed te kunnen functioneren.

 

Op grote hoogtes, zoals in de bergen, is er minder zuurstof in de lucht beschikbaar. Hierdoor kan uw lichaam ook minder zuurstof opnemen.

 

Symptomen van een lage saturatie

Een lage saturatie, zonder bekende lucht- of longklachten, is vaak moeilijk te herkennen zonder saturatiemeter. Een van de eerste klachten van desaturatie kan vermoeidheid zijn, vaak in combinatie met kortademigheid.

 

Bekijk hieronder de meest voorkomende klachten van desaturatie:

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Futloos
  • Sufheid
  • Benauwdheid
  • Versnelde hartslag

Wanneer er sprake is van desaturatie dan moet uw lichaam harder werken dan normaal, en wordt u ingeademde zuurstof niet goed verwerkt.

 

Is een lage saturatiewaarde gevaarlijk?

Ja, een lage zuurstofsaturatie is altijd gevaarlijk. Wanneer het zuurstofgehalte in uw bloed voor een te lange tijd laag blijft, zal deze ook verder gaan dalen. Als gevolg van dit zuurstofgebrek kunt u erg moe, benauwd of in de war gaan raken.

 

In een extreem geval kan er zelfs schade ontstaan, als gevolg van het zuurstoftekort, in uw hart of hersenen.

 

Meet daarom regelmatig uw zuurstofsaturatie met een betrouwbare saturatiemeter. Een saturatiemeter is klein en erg eenvoudig om mee te nemen, zeker wanneer u regelmatig last heeft van bovengenoemde klachten. 

 

Medische zuurstof toedienen

In sommige gevallen is het extra toedienen van zuurstof noodzakelijk, dit wordt ook wel medische zuurstof genoemd. Bij COPD kan extra zuurstof niet zomaar toegediend worden. De longen zullen moeite hebben dat te verwerken, waardoor een opstapeling van zuurstof in het bloed zal plaatsvinden. Hoe toedienen van extra zuurstof gebeurt enkel in overleg met een arts.

 

Lage saturatie behandelen

Het behandelen en (regelmatig) controleren van uw zuurstofsaturatie is belangrijk. Indien u niet lijdt aan een (long)aandoening en onder de 95% SpO2 meet, is het altijd verstandig om contact te leggen met uw arts of huisarts.

 

Het is mogelijk om het zuurstofgehalte in het bloed te verbeteren door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en voldoende ijzerrijke producten te eten. Wanneer u rookt, heeft dit een negatief effect op uw zuurstofgehalte in het bloed. Stoppen of minderen kan dit verbeteren. 

 

 

 

Houdt uw saturatie altijd goed in de gaten, ook wanneer u niet aan een medische luchtwegaandoening lijdt. Vooral bij ouderen, en in tijden van Corona kan het verstandig zijn om uw saturatie te meten met een goede saturatiemeter.Commentaren: 0