Desaturatie


Heeft u last van een lage saturatie?

Een lage saturatie is vaak niet direct voelbaar, maar wel meetbaar. Dit kunt u meten met een saturatiemeter. Wanneer u voor langere tijd  een te lage saturatie heeft, dan kunt u hier klachten van ondervinden. Wanneer u vaak moe of zelfs futloos bent dan kan er sprake zijn van desaturatie, maar deze klachten kunnen erger en schadelijker zijn. 

 

Wat is desaturatie?

Desaturatie of hypoxemie is de medische benaming voor een (te) lage zuurstof saturatie. Bij een zuurstofwaarde van 90% of lager is er sprake van desaturatie. Deze zuurstofwaarde kan schadelijk voor u zijn, wanneer u hier niets aan doet.

 

Wanneer u lijdt aan een longaandoening zoals COPD dan is een lage saturatiewaarde niet normaal. Wanneer de zuurstofwisselingen in uw longen in het gedrang komt, dan kan dit lijden tot een lage saturatie.

 

Wanneer kunt u last krijgen van desaturatie?

 

Wanneer er te weinig zuurstof kan worden opgenomen door uw lichaam, kunt u last krijgen van desaturatie. Een lagere zuurstofsaturatie kan komen door een ziekte, in veel gevallen een ademhalingsziekte. Ook inspanning zoals bij sporten kan leiden tot een lagere saturatie. Wanneer u zichzelf inspant vragen uw spieren meer zuurstof om goed te kunnen functioneren.

 

Op grote hoogtes, zoals in de bergen, is er minder zuurstof in de lucht beschikbaar. Hierdoor kan uw lichaam ook minder zuurstof opnemen.

 

Symptomen van een lage saturatie

Een lage saturatie, zonder bekende lucht- of longklachten, is vaak moeilijk te herkennen zonder saturatiemeter. Een van de eerste klachten van desaturatie kan vermoeidheid zijn, vaak in combinatie met kortademigheid.

 

Bekijk hieronder de meest voorkomende klachten van desaturatie:

 

  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Futloos
  • Sufheid
  • Benauwdheid
  • Versnelde hartslag

 

Wanneer er sprake is van desaturatie dan moet uw lichaam harder werken dan normaal, en wordt u ingeademde zuurstof niet goed verwerkt.

 

Is een lage saturatiewaarde gevaarlijk?

Ja, een lage zuurstofsaturatie is altijd gevaarlijk. Wanneer het zuurstofgehalte in uw bloed voor een te lange tijd laag blijft, zal deze ook verder gaan dalen. Als gevolg van dit zuurstofgebrek kunt u erg moe, benauwd of in de war gaan raken.

 

In een extreem geval kan er zelfs schade ontstaan, als gevolg van het zuurstoftekort, in uw hart of hersenen.

 

Meet daarom regelmatig uw zuurstofsaturatie met een betrouwbare saturatiemeter. Een saturatiemeter is klein en erg eenvoudig om mee te nemen, zeker wanneer u regelmatig last heeft van bovengenoemde klachten.Commentaren: 0