Persoonlijke verzorging voor ouderen


Persoonlijke verzorging bij ouderen en het verzorgen van ouderen is voor velen een hele uitdaging. Wanneer u niet meer zelfstandig kunt zorgen voor uw persoonlijke hygiëne, is hulp inschakelen bijna onvermijdelijk.

 

Onder ouderenverzorging wordt bedoeld het aan- en uitkleden, toiletgebruik, wassen en algehele hygiëne. 

 

Thuishulp, wijkverpleging, hulp in de huishouding of mantelzorg kan u helpen bij uw persoonlijke verzorging, hoe groot deze stap soms ook kan zijn. Dit maakt dat langer thuis wonen mogelijk is.

 

Mantelzorg kan niet altijd bij alle persoonlijke verzorging aanwezig zijn, hierdoor zijn er gelukkig ook hulpmiddelen om hulp in huis zo lang mogelijk uit te stellen.

 

Ook badkamerhulpmiddelen kunnen een handige toevoeging zijn voor zelfstandigheid bij persoonlijke verzorging.

 

Meer informatie over badkamerhulpmiddelen kunt u hier bekijken.

 

Hieronder kunt u een aantal hulpmiddelen bekijken, en tips voor persoonlijke verzorging bij ouderen.

 

Wassen

Het zelfstandig wassen kan voor veel ouderen een hele uitdaging zijn. Uiteraard wilt u dit zo lang mogelijk zelfstandig blijven doen. Aangezien het toch een intieme gelegenheid voor u is, begrijpen wij dat u dit niet graag door een ander wilt laten doen. Er zijn diverse washulpen verkrijgbaar die u kunnen helpen bij uw persoonlijke verzorging.

 

Wanneer u bijvoorbeeld, door schouderklachten of armklachten, moeilijk uw armen kunt bewegen, dan kan het wassen al een hele uitdaging worden.

 

Hiervoor zijn er washulpen met een verlengde of buigbare steel zodat u zichzelf kunt wassen zonder te hoeven bukken of strekken. Een ergonomische washulp zorgt ervoor dat u moeilijk bereikbare plaatsen op uw lichaam, zoals u rug, zelfstandig kunt wassen. 

 

Uiteraard hoeft u zich niet dagelijks volledig te douchen aangezien dit, vooral voor ouderen, een hele onderneming kan zijn. Gebruik hiervoor een washandje, om toch delen van uw lichaam te verzorgen en op te frissen.

 

Haarverzorging

Het wassen en verzorgen van uw haar is kan ook, door lichamelijke problemen, een hele onderneming zijn.

 

Voor persoonlijke haarverzorging kunt u, net als bij washulpen, kiezen voor een kam of borstel met een verlengd handvat. Een haarborstel met een verlengd handvat helpt u door zelfstandig uw haar te kammen, zonder al teveel uw schouder of arm te belasten. Door de ergonomisch steel, bespaart u uw energie, aangezien u met eenvoudige bewegingen uw haren kunt verzorgen.

 

Ook zijn er handige hulpmiddelen waarmee u snel uw haren kunt verzorgen. Dit zijn wegwerpwashandjes met haarlotion. Zo bent u weer snel fris, zonder gebruik te hoeven maken van water.

 

Hierdoor kunt u, wanneer u opstaat zonder naar de badkamer te hoeven gaan, uw haren opfrissen.

 Nagel- en voetverzorging bij ouderen

Het bijhouden van uw nagels, met name teennagels, is van groot belang. Wanneer uw teennagels te lang worden dan kunt u pijn in uw voeten krijgen, doordat uw teennagels blijven hangen achter uw sokken, of drukken in uw schoen. Hierdoor zult u uw teennagels moeten blijven knippen en verzorgen.

 

Juist wanneer u moeilijk kunt bukken dan is het verzorgen van uw teennagels erg lastig. Maak hierdoor altijd gebruik van een stoel, of ga op de rand van uw bed zitten. Wanneer u niet bij uw teennagels kunt komen, dan kunt u gebruik maken van een nagelknipper met een verlengde steel.

 

Wanneer u wat moeilijker kunt zien zijn er ook speciale nagelknippers met loep en verlichting.

 

Het wassen van uw voeten kunt u oplossen door gebruik te maken van een teenborstel met een verlengde steel, of een voetscrubber. Een voetscubber plaatst u eenvoudig in uw douchecabine en hiermee kunt u uw voeten wassen en scrubben zonder te hoeven bukken.

 

De Nailmaid is een handig hulpmiddel wanneer u uw nagels niet wil of kan knippen of vijlen. U plaats uw nagels in nailmaid en het product helpt u om op een eenvoudige manier mooie en gelijkmatige nagels te krijgen. Deze automatische nagelknipper is geschikt voor kinderen en volwassenen, en is eenhandig te gebruiken.

 

Handen wassen

Het wassen van uw handen is een veelbesproken item de afgelopen tijd. Vanwege het Covid-19 virus, oftewel Corona, was dit een van de eerste dingen die besproken werden, naast het niet schudden van handen. Het verzorgen van uw nagels van uw handen is erg belangrijk voor uw en andermans hygiëne. Onder uw nagels kunnen veel bacteriën blijven hangen, wat een gevaar voor u en uw omgeving kan veroorzaken.

 

Houdt daarom uw handen en nagels goed schoon. Dit geldt uiteraard voor meerdere keren per dag, ook wanneer er geen virus aanwezig is. Dagelijks doet u bijna alles met uw handen waardoor het een echte bacteriënbron is. Was daarom regelmatig uw handen. 

Het RIVM had uiteraard al een wasvoorschrift voor uw handen aanbevolen, welke wij graag met u delen;

  • Maak uw handen goed nat, hiermee spoelt u al veel vuil weg.
  • Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
  • Wrijf uw handen lang genoeg over elkaar en zorg dat de boven- en onderkant van uw handen goed bedekt zijn met zeep.
  • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
  • Wrijf ook tussen de vingers.
  • Neem ook uw polsen mee.
  • Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
  • Droog uw handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
  • Gebruik hiervoor papieren doeken, zoals een keukenrol, en gooi deze na gebruik in de prullenbak.

Welke hulpmiddelen zijn er voor ouderen? Bekijk hier de complete lijst van ADL hulpmiddelen voor ouderen.

 

 

 

Heeft u moeite met het kammen van haren? Heeft u arm- of schouderklachten en kunt u niet meer zelfstandig uw haren kammen?

 

Bekijk hier de hulpmiddelen welke u kunnen helpen bij het kammen van uw haren.

Tubeknijper

Tandpasta en andere tubes kunnen lastig zijn om volledig te gebruiken, juist wanneer u weinig kracht in uw handen en vingers heeft. Een tubeknijper is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat u de volledige inhoud van een tube kunt gebruiken.

 

Dit is een stevige kunststof klem, welke u over een tube heen kunt schuiven. Hoe leger de tube wordt, hoe hoger de tubeknijper komt te zitten.

 

Er zijn ook tuberollers verkrijgbaar. Hiermee kunt u nog eenvoudiger de tube volledig leerrollen. De tube plaatst u in de houder en rolt u de tube leeg. Hiermee kunt u met weinig kracht het maximale uit een tube halen, wat resulteert in een besparing op tandpasta en crèmes.


Commentaren: 0