Hulpmiddelen voor ontspanning

Regelmatig ontspannen helpt u om een betere algemene gezondheid te krijgen, en te behouden. Ontspanning kan zijn door te ontspannen op de bank, in uw stoel of in bed, of door het uitoefenen van uw favoriete hobby. Stress is niet goed voor uw gezondheid, maar het tegenovergestelde, ontspanning is juist wel goed voor uw gezondheid. Er zijn veel hulpmiddelen die u helpen te ontspannen.

Gezondheid ADL Hulpmiddelen Saturatiemeter Thermometer Bloeddrukmeter Corona Covid19 Blessure Beweging Sporten Stoelfiets Fietstrainer Diabetes

ADL hulpmiddelen voor uw dagelijkse ontspanning

Na inspanning komt ontspanning. Wanneer u ouder wordt, wordt het nemen van rust noodzaak. Er zijn diverse ADL hulpmiddelen op de markt om uw lichaam en geest te helpen ontspannen.

 

Massagekussens

Een massagekussen kan u helpen om uw spieren tot rust te krijgen. Wanneer u ouder wordt dan kunnen uw spieren eerder overbelast raken. Massagekussens zijn verkrijgbaar in vele vormen en maten. Zo zijn er speciale kussen welke werken op batterijen, en geven hiermee een heerlijke massage voor uw rug of benen. 

 

Er zijn ook kussen welke u kunt verwarmen, zoals een kersenpitkussen. Door middel van deze warmte krijgen uw spieren, en dus ook uw lichaam veel ontspanning en rust. 

 

Een nekkussen kan u de juiste ontspanning voor uw nek en hoofd geven. Vaak worden de nekspieren in uw nek moe, wanneer u een lange dag heeft gehad. Vooral bij ouderen worden de spieren zwakker. Wanneer uw nekspieren overbelast raken kunt u hoofdpijnklachten ontwikkelen. Ook wanneer u lange ritjes in een auto, bus, trein of vliegtuig maakt, kan een nekkussen u de juiste ondersteuning bieden,

 

Seniorentablet

Om contact te houden met uw familie, (kaart)spelletjes te spelen of surfen op internet zijn er speciale seniorentablets verkrijgbaar. Deze tablets zijn vaak voorzien van grote lettertypen, grote iconen en een eenvoudige bediening. Ook voor mensen met dementie zijn tablets voor senioren een goed hulpmiddel voor hersentraining.

 

Een seniorentablet is vaak iets grote uitgevoerd dan een standaard tablet waardoor ze eenvoudiger vast te houden zijn. Indien u een seniorentablet wilt aanschaffen is het belangrijk om te bekijken waar u de slimme computer voor wilt gebruiken.

 

Niet iedere seniorentablet is voorzien van een camera, wat u uiteraard wel wilt hebben om te kunnen beeldbellen met uw familie.

 

GPS horloge

Onmisbaar wanneer u wat ouder wordt, een GPS horloge. Een GPS horloge voor ouderen zijn vaak simpel in gebruik en bevatten een GPS module. Met deze module kunt u gevolgd worden door aan u toegewezen mensen. Dit kan enorm handig zijn wanneer u lijdt aan dementie, of wat vaker verdwaald.

 

Een ouderenhorloge is in sommige gevallen ook te gebruiken voor contact. Hiermee kunt u een aantal voorgeprogrammeerde telefoonnummers in het horloge zetten, en bellen naar uw familie of vrienden. Een seniorenhorloge is in veel gevallen te gebruiken met een simkaart, met - of zonder telefoonabonnement. Denk eraan dat het onnodig bellen met een seniorenhorloge vaak veel geld kan kosten, gebruik daarom de belfunctie enkel voor noodgevallen.

 

Deze horloges zijn vergelijkbaar met SOS-knoppen, ook wel bekend als een seniorenalarm of zorgalarm. Deze hulpmiddelen kunt u dragen om uw nek of pols zodat u altijd en overal snel hulp kunt inschakelen.

 

Tablethouder

Een tablethouder is een handig hulpmiddel, zodat u "handsfree" uw favoriete film- of serie kunt kijken op uw tablet. Deze houders zijn verkrijgbaar als tafelmodel, kussenmodel of met een ophangsysteem. Een tablethouder kunt u in veel gevallen ook gebruiken als een boekenstandaard.

 

Leeskussen

Met een leeskussen kunt u heerlijk ontspannen een boek lezen of tablet kijken. Dit hulpmiddel is multifunctioneel en geeft u comfortabele steun in uw neuk, rug en armen. 

 

U kunt het Ella leeskussen overal neerzetten waar u wilt. Dat kan zijn op de bank, op uw stoel, in de tuin en zelfs op de grond. 

 

Het handige leeskussen heeft ook handige opbergvakken om uw telefoon, tablet of zelfs tijdschriften in op te bergen. Zo heeft u alles bij de hand zonder de comfortabele plek te verlaten.

 

Ook ouderen kunnen veel baat hebben bij een comfortabel leeskussen. Het vergroot uw zitcomfort aanzienlijk.

 

Last van koude handen?

De moderne mof die uw handen warm houdt, WOBS staat voor Warm on Bikes. In vrolijke kleuren kunt u hem op de fiets aan, zonder en met handremmen, zonder koude handen. Mensen met een beperking opgelet: ook handig om uw verlamde hand(en)  warm te houden achter een rollator of in een rolstoel. Ze zijn geheel waterproof en voelen zacht van binnen.

 

De WOBS zijn hier te bestellen.

 

Last van koude voeten?

Koude voeten kunnen enorm vervelend zijn. Juist in de koudere maanden kunt u hier last van krijgen. Koude voeten kunnen een teken zijn van een verminderde bloedcirculatie. Zo komen koude voeten veel voor bij ouderen met bijvoorbeeld een verslechterde hartfunctie, of vernauwingen in de slagaders. 

 

Door het dragen van warme sokken met antislip, zorgt u dat uw voeten geen kou kunnen vatten. Een handige anti-slip laag aan de onderzijde zorgen ervoor dat u niet snel uitglijdt. Ook het gebruik van een elektronische voetenwarmer kan zeer comfortabel zijn in de winterperiode.

 

Warme douche

Een warme douche, of bad, kan u helpen ontspannen na een lange vermoeiende dag. Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding, en geeft rust aan uw spieren en gewrichten. Zorg ervoor dat u een veilige badkamer tot uw beschikking heeft.

 

Lees hier alle tips over een veilige badkamer voor senioren.

Massage apparatuur

Om uw spieren en gewrichten te ontlasten zijn er diverse massage hulpmiddelen verkrijgbaar. Deze handige kneders geven u weer de energie die u zo hard nodig heeft. Massage apparatuur is vrijwel overal verkrijgbaar, en zijn vaak erg eenvoudig en handzaam in gebruik.

 

Hulpmiddelen om te sporten

Bewegen en sporten zorgt voor een verbeterde gezondheid, en een algemene fitheid. Juist wanneer u ouder wordt kan dit belangrijk worden. Extreem sporten zit er vaak niet meer in, maar beweging kan in veel gevallen zorgen dat u niet stijver wordt. Regelmatig wandelen, liefst 30 minuten per dag kan al zorgen voor een verbeterde fitheid.

 

Wanneer u moeilijker ter been bent, kunt u gebruik maken van een stoelfiets. Dit maakt het mogelijk om vanuit uw stoel of bank uw benen te kunnen blijven bewegen. Dit soort stoelfietsen worden ook wel telebikes genoemd, omdat ze vaak door ouderen worden gebruikt wanneer er tegelijkertijd televisie wordt gekeken.

 

Andere hulpmiddelen om te sporten en in beweging te blijven kunnen zijn:

 

 • Oefengewichtjes. Deze gewichten zijn vaak lichter en handzamer dan traditionele fitnessgewichten. Hiermee kunt u uw spierkracht in stand houden, of verbeteren. Sterke spieren helpen u om langer mobiel te blijven. Oefengewichtjes zijn verkrijgbaar in diverse gewichten, afhankelijk wat uw trainingsdoel is.

 

 • Vinger- en hand oefenballetjes. Deze zachte oefenballen zorgen voor de verbetering en instandhouding van de kleine spiertjes in uw arm en hand. Hier kunt u vele oefeningen mee doen (oefeningen kunt u vinden in de handleidingen), of u kunt uzelf hiermee masseren. Er zijn ook ergonomisch gevormde oefenballetjes. Deze zijn speciaal gevormd (als een ei) en zijn zeer effectief voor revalidatieoefeningen voor uw handen.

 

 • Egelbal. Een egelbal of massagebal is een zacht balletje met noppen. Hiermee kunt u door middel van trigger-point massage diverse plekken op uw lichaam masseren. Dat kan zijn onder uw voeten, maar ook op uw kuiten, bovenbenen of armen.

 

 • Trilplaat, naast afvallen kan een trilplaat ook zorgen voor een verbeterde bloeddoorstroming.

 

 • EMS Spierstimulator, dit is een methode waarbij de spieren gestimuleerd worden door kleine elektrische impulsen. Door deze impulsen spannen uw spieren zich aan, om zich vervolgens weer te ontspannen. 

 

 • Kneedbare oefenpasta, ook wel oefenputty genoemd. Deze klei kan worden gebruikt voor de fijne motoriek.

 

 • Voetenheffer, een voetenheffer verhoogt de zelfstandigheid. Een voetenheffer heeft onderaan een stijve lus waarvan men de vorm kan aanpassen, waarmee u uw voeten kunt optillen vanuit uw stoel of bank.

 

 • Hometrainer, een fiets waarmee u thuis in beweging kunt blijven. Veel hometrainers zijn voorzien van instelbare intensiteiten. 

 

 

Blijven bewegen is van essentieel belang om een lang en gelukkig leven te kunnen leiden. Het is bewezen dat hoe mobieler u blijft, hoe langer u zelfstandig thuis kan wonen.

 

Loep of vergrootglas

Een loep of een vergrootglas kan u helpen om eenvoudiger uw favoriete hobby uit te voeren. Er zijn tegenwoordig veel loepen welke eenvoudig in gebruik zijn, zelfs met verlichting. Denk hierbij om een loep te gebruiken als hulpmiddel om eenvoudiger te kunnen lezen of te puzzelen.

 

Het voordeel van een loeplamp op statief is dat u altijd uw handen vrij heeft wanneer u met uw hobby bezig bent. Dat kan modelbouw zijn, maar ook naaien of diamond paintings maken.

 

Leesaanpassingen

Om aangepast te kunnen lezen, zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar. Denk hierbij aan een leesbril of teksent voor slechtzienden zoals:

 

 • Gesproken teksten, denk hierbij aan voorleesapparaten en opties zoals tablets of op de pc.

 • Ingesproken teksten, bijvoorbeeld boeken, kranten en tijdschriften op cd-rom krijgen.

 • Teksten in braille, een leesalfabet of schrijftablet voor blinden en slechtzienden.

 • Teksten in grotere letters, sommige boeken, tijdschriften of kranten bieden de mogelijkheid om de teksten in een groter formaat uit te drukken. Op uw pc, tablet of telefoon kunt u eenvoudig deze letters vergroten.

 • Landkaarten in reliëf. Sommige landkaarten zijn verkrijgbaar in reliëf, hiermee kunt u verschillen in hoogtes waarnemen.

 

Voetbad

Na een lange dag is het heerlijk om uw voeten te laten ontspannen. Dat kan met een warm of koud voetenbad.

 

Het nemen van een voetbad bevordert het spierherstel en zorgt voor een betere doorbloeding.  De beter voetbaden beschikken vaak ook over speciale rollers, waarmee uw voeten gelijktijdig worden gemasseerd.

 

Een voetbad kan zowel koud als warm worden gebruik, en met of zonder toevoegingen. Door het toevoegen van soda of aromatische olie worden uw voeten zachter en komt u ook mentaal tot rust door de ontspannen geur.

 

 

Wanneer u moeite heeft met lopen kan een voetbad helpen om uw voeten meer te laten ontspannen. Veel ouderen maken gebruik van deze hulpmiddelen. Niet alleen voor het comfort, maar het is ook goed voor de verzorging van uw voeten.

 

Tuinieren

Tuinieren is voor velen een ontspannende hobby. Wanneer de gezondheid u in de steek laat, kan tuinieren een lastige bezigheid worden, waar weinig ontspanning uitgehaald kan worden. Tegenwoordig zijn er tal van hulpmiddelen voor de in tuin, waarmee u met een beperkte hand- of armfunctie nog kunt tuinieren.

 

Denk hierbij aan aangepast tuingereedschap. Bijvoorbeeld harken met aangepaste stelen, lichter van gewicht, verstelbare stelen of met een (ergonomisch) gebogen handvat. Tuinieren kan ook deels binnen, door het houden van diverse planten en bloemen.

 


Ontspanningshulpmiddelen bij dementie

Mensen met dementie kunnen soms onrustig zijn, dit is één van de symptomen van de ziekte. Door prikkelingen van buitenaf kunt u hierdoor soms onrustig of zelfs rusteloos zijn. Dementie is altijd een combinatie van diverse verschijnselen. Ontspanning bij dementie is daarom enorm belangrijk.

 

Er zijn hulpmiddelen of activiteiten voor dementerenden waarbij de onrust, deels of volledig kan worden ontnomen. Denk hierbij aan de volgende ontspanningsmogelijkheden:

 

 • Muziek. Door zelf muziek te maken of door te luisteren naar muziek kunnen gedragsproblemen en onrust bij dementie worden verminderd. Luisteren naar muziek brengt plezier, maar muziek heeft ook de kracht om gerust te stellen, wat zorg verlenen ook makkelijker maakt. Tegenwoordig zijn er speciale dementievriendelijke radio's verkrijgbaar. Deze radio's zijn zeer eenvoudig te bedienen waardoor er zelfstandig muziek kan worden aangezet.
 • Dementie spellen. Sommige activiteiten zijn lastig uit te voeren bij dementie. Door het actief bezig zijn met denken, zoals het spelen van spellen, kan het verlies van het denkvermogen worden vertraagd en is het een goede geheugentraining. Dementiespellen zijn speciaal ontwikkelde spellen voor dementerenden. Dit kunnen kaart-, bord- of denkspellen zijn met grotere symbolen of grotere pionnen. Memory met grote duidelijke afbeeldingen kunnen hierdoor bijvoorbeeld eerder herkenbaar zijn.
 • Knuffels. Een knuffel kan voor eenzame ouderen en voor mensen met dementie een geweldig hulpmiddel zijn. Vaak is het niet mogelijk om huisdieren te houden, aangezien de persoonlijke zorg veel tijd en energie kan kosten. Een knuffeldier kan in de vorm van een levensecht huisdier zijn, soms zelfs in de vorm van een robothond of robotkat. Door gebruik te maken van deze interactieve knuffels voor ouderen, kan eenzaamheid deels worden verholpen. Een knuffel vraagt vrijwel geen onderhoud en kan helpen tijdens slapen of om te ontspannen.
 • Foto's. Een foto of een fotoboek kan herinneringen soms deels terug halen. Indien de situatie het toelaat, kunt u samen door een fotoboek bladeren. Speciaal voor mensen met dementie zijn er tegenwoordig interactieve fotoalbums. Deze hulpmiddelen hebben een flinke opnametijd en is een leuk en zinvol cadeau om te geven voor (dementerende) ouderen. Met een sprekend fotoboek kunt u een zeer persoonlijk levensboek vol met mooie dierbare herinneringen maken.

 

Bekijk hier meer hulpmiddelen voor mensen met dementie.

 


Worden ontspanningshulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen, zoals hulpmiddelen voor ontspanning zitten vaak niet in het basispakket.

 

Om te bepalen welke hulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.

 


Commentaren: 0