Mobiliteit

Mobiel zijn is erg fijn. U voelt zich onafhankelijk en kunt zelf bepalen wanneer u waarheen gaat. Wilt u niet meer vastzitten op één plek of wachten tot iemand u komt helpen? En niet meer bang hoeven zijn voor valpartijen of dat u uit balans raakt? Er zijn tegenwoordig, voldoende betaalbare mobiliteitshulpmiddelen die bewegen een stuk makkelijker én veiliger maken. Lees hieronder welke hulpmiddelen voor u een uitkomst kunnen zijn. 

Mobiliteit ADL Hulpmiddelen Rollator Wandelstok Scootmobiel Boodschappentrolley Looprek Ouderen Boodschappentrolly

ADL hulpmiddelen voor meer mobiliteit

 

Mobiliteit is essentieel voor uw vrijheid, maar naarmate u ouder wordt, kan uw mobiliteit afnemen. Ervaart u mobiliteitsbeperkingen zoals moeite met lopen, een tas dragen, opstaan of bukken? Dan is hulp bij mobiliteit geen overbodige luxe. Wanneer u mobiel bent, voelt u zich bovendien minder eenzaam en ervaart u meer vrijheid. Er zijn veel soorten mobiliteitsbeperkingen en er is steeds vaker behoefte aan hulpmiddelen. Gelukkig is er voor iedere beperking een ruim aanbod aan hulpmiddelen en kunt u weer genieten van uw vrijheid en zelfstandigheid.

Ouderen lopen meer risico om te vallen dan jongeren. Daarnaast is de impact die zo’n val heeft dan ook vele malen groter bij ouderen. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis en bij anderen ontstaat de angst om opnieuw te vallen. De onzekerheid die daardoor naar voor kan komen kan grote impact hebben bij simpele dagelijkse activiteiten. Sommige ouderen gaan daardoor amper nog het huis uit en raken hierdoor sneller in een sociaal isolement.

Rollator

Het lopen achter een rollator blijft voor veel mensen toch een hele grote stap. Het is belangrijk dat u de voordelen gaat zien in plaats van alleen de nadelen. Binnenshuis kunnen de meesten zich goed redden, maar naar buiten gaan kan een grote uitdaging zijn. Het grootste voordeel van een rollator is dat u toch lekker een stuk kunt lopen als het goed weer is. U bent niet mee beperkt en u kunt er gewoon op uit. Wanneer u tijdens zo'n wandelingetje toch moe bent, kunt u op de rollator zitten om uit te rusten. 

 

Lees hier alles over rollators.

 

Looprek of binnenrollator

Wanneer u uzelf binnenshuis niet goed kunt redden, dan valt te denken aan een looprek of binnenrollator. Deze bieden ondersteuning en stabiliteit tijdens het lopen. Het is vooral geschikt wanneer u zwaar moet steunen tijdens het staan of lopen. Wanneer u het prettig vindt om bijvoorbeeld eten en drinken mee te nemen binnenshuis is een binnenrollator met dienbladen prettig.

 

Wandelstok of krukken

U bent nog goed genoeg ter been om te lopen zonder rollator, maar een klein beetje ondersteuning kan fijn zijn! Dan zijn een wandelstok of krukken een goede oplossing, zodat u beter en veiliger kunt lopen. Deze bieden veel comfort en veiligheid tijdens het lopen. Niet alleen buiten, maar ook in huis kan het uitkomst bieden.

 

Scootmobiel

Wanneer lopen buiten echt niet meer tot de opties behoort, kunt u altijd nog een scootmobiel aanschaffen. Wanneer u bijvoorbeeld boodschappen wilt doen en de zware boodschappentas niet meer kunt dragen, dan is een scootmobiel een handig hulpmiddel. De aanschaf van een scootmobiel kost veel geld, dus deze optie wordt vaak tot het laatst bewaard.

 

Voor de meeste lichamelijke beperkingen is er een hulpmiddel. Dat hulpmiddel maakt u niet beter, maar zorgt er wel voor dat u mobiel blijft. Een rollator, wandelstok of elleboogkruk helpen bij het lopen of wandelen. Zo blijft u baas over uw eigen leven!