Ouderen en medicijnen


Ouderen en medicijngebruik

Wanneer u ouder wordt en medicijnen moet gaan gebruiken dan kunnen er sneller bijwerkingen optreden die u voorheen niet had. Dit komt omdat uw lichaam anders reageert op medicijnen. Vraag altijd naar gericht advies bij uw apotheker of huisarts. 

 

Uw lichaam veranderd

Wanneer u ouder wordt, verandert simpelweg de manier waarop uw lichaam reageert op medicijnen. De hoeveelheid lichaamsvocht neemt af, waardoor geneesmiddelen die goed oplossen in water vele malen sterker gaan werken.

 

Ook worden de hersenen gevoeliger voor de werking van bepaalde medicijnen, waardoor u eerder last kunt krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid. Door een verminderde werking van de nieren duurt het langer voordat een medicijn helemaal uit het lichaam is verdwenen.

 

Met als gevolg dat u eerder bijwerkingen kunt krijgen zoals verwardheid en sufheid wat weer kan resulteren in een val.

 

Hoeveelheid medicijnen

Tegenwoordig slikken ouderen meer medicijnen. Dit komt doordat ze vaker één of meer ziekten hebben, en voor één ziekte verschillende medicijnen kunnen krijgen. Soms wordt een medicijn voorgeschreven om de bijwerkingen van een ander medicijn te voorkomen. Maar tussen de medicijnen kunnen ook wisselwerkingen ontstaan: dan versterken of verzwakken ze juist elkaars werking.

 

Hulpmiddelen bij medicijngebruik

Ouder worden kan ook tot gevolg hebben dat het steeds moeilijker wordt om potjes en medicijnstrips te openen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van tabletuitdrukker of een blisterpen. Deze pen helpt u om de folie van de medicijnstrip door te prikken of weg te halen.

 

Bij veel ouderen wordt het zicht slechter en wordt het moeilijker om overzicht te bewaren. Wanneer u moeite heeft met het overzicht te bewaren op uw medicijngebruik, kunt u gebruik maken van een medicijnbewaardoos.  Met een speciaal medicijndoosje kunt u eenvoudig uw medicijn inname en overzicht bewaken.

 

Juist bij het innemen van tabletten kan ouderdom soms ook een rol gaan spelen. Denk hiermee aan het doorslikken van flinke capsules, en het doorbreken hiervan kan uw medicijninname vereenvoudigen. Vaak de zijn pillen te klein om te kunnen splijten, met name als u verminderde kracht in uw handen en vingers heeft. Een pillensplijter of pillenvergruizer kan u hiermee helpen.  Commentaren: 0