Hulpmiddelen voor in uw keuken

De keuken is voor iedereen een essentieel onderdeel van het huis. Het genieten van een maaltijd, en het bereiden ervan is voor veel mensen het belangrijkste moment van de dag. We brengen er over het algemeen heel wat uren per week in door. Het liefst wilt u natuurlijk zelf de controle hebben en houden in uw keuken. Maar wanneer u last heeft van een lichamelijke beperking kan dit soms erg lastig zijn. Om zelfstandig te blijven in de keuken zijn er soms wat aanpassingen nodig. Comfortabel blijven koken, bakken of bijvoorbeeld afwassen, is toegankelijker dan u denkt. Een aantal aanpassingen kunnen het weer een stuk leuker maken om uw favoriete maaltijd te bereiden. Gelukkig hoeft dit niet altijd een grote verbouwing tot gevolg te hebben. Zo zijn er verschillende hulpmiddelen voor gebruik in de keuken die u kunnen helpen zelfstandig te blijven. 

Keuken Hulpmiddelen ADL Dunschiller Good Grips Antislip Opener Reuma Hulpschaar Magetronbord Aangepast bestek Fixeerplank

ADL keuken hulpmiddelen voor dagelijks gebruik

Gaan de handelingen in uw keuken steeds moeizamer? Of merkt u een (lichte) achteruitgang in uw zelfstandigheid? Wacht dan niet te lang en voel u vooral weer veilig in uw eigen keuken.

 

Wanneer u problemen ervaart met keukengerei, door een ongeval, beperking of ouderdom dan kan een keukenhulpmiddel hierbij een zeer goede uitkomst zijn. Door gebruik te maken van keukenhulpmiddelen kunt u nog veel zelfstanding in de keuken blijven doen. Door een hulpmiddel te gebruiken kunt u weer optimaal genieten in uw keuken, zonder frustraties of onveilige situaties. 

 

De hulpmiddelen kunnen behulpzaam zijn bij een lichamelijke beperking, reuma, ouderdomsklachten of andere beperkingen in de keuken.

 

Zelfstandig blijven in de keuken

Het is voor velen gewenst om zelfstandig te blijven in de keuken. In sommige gevallen van ouderdom is het helaas niet, of beperkt mogelijk. Wanneer u minder goed ter been wordt, kan het zelfs onveilig worden in uw eigen keuken. Gelukkig zijn er veel instanties welke u hierbij kunnen helpen. Denk aan thuiszorg, bezorgmaaltijden of gezamenlijk eten in een verzorgingstehuis.

Wanneer u last krijgt van ouderdomsklachten, hoeft het niet direct te betekenen dat u niks meer zelfstandig in de keuken kunt blijven doen. Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen welke u goed kunnen ondersteunen om veilig en eenvoudig uw favoriete maaltijd te kunnen helpen bereiden.

 

De volgende hulpmiddelen kunnen helpen bij een beperking om veilig en zelfstandig uw maaltijd te kunnen bereiden in uw eigen keuken, geschikt voor ouderen, mensen met Parkinson of Reuma.

 

Potten en flessen openen

Het kan een heel karwei zijn om een pot of fles te openen. Gebruik daarom een antislip opener wanneer u een pot wilt opendraaien. Heeft u te weinig kracht in uw handen om een blik te openen? Bij blikken met een lipje kunt u een speciale opener gebruiken die u als een hefboom onder het lipje kunt plaatsen. Zo kost het een stuk minder kracht om het blik te openen.

 

Voor flessen kunt u gebruik maken van een automatische flesopener. Dit hulpmiddel is ook eenhandig te bedienen, en kost geen enkele kracht.

 

Eten bereiden

Een pot- of panhouder is erg handig. Deze houders worden met zuignappen vastgemaakt aan een oppervlak, zodat pannen stabiel blijven staan en u gemakkelijk kunt roeren met één hand. De pan of pot blijft zo goed op zijn plaats staan.

 

Koken en afgieten 

Bij het uitkiezen van pannen is het verstandig om voor een lichte set met dikke handgrepen te gaan. Die kunt u namelijk makkelijk vastpakken. Bij verminderde kracht in armen en handen is het afgieten vaak zwaar. Hiervoor kunt u een kookmandje gebruiken, zodat u de pan niet meer hoeft op te tillen. Deze handige afgiethulpen zijn in iedere keukenwinkel wel verkrijgbaar. Wanneer u warme borden uit de magnetron wilt halen om op tafel te zetten kunt u een bordhandgreep gebruiken. Zo pakt u het bord gemakkelijk, zonder veel kracht, uit de magnetron.

 

Snijden

Er zijn diverse messen verkrijgbaar die het snijden voor u eenvoudiger kunnen maken. Hiervoor zijn er ergonomisch gevormde messen zoals gehoekte messen waarbij u slechts minimale krachtinspanning nodig heeft.

 

Door het ontwerp van deze messen verlicht het bovendien de druk op uw pols, en is een vaak gebruikt hulpmiddelen voor mensen die lijden aan reuma. Groente of aardappelen snijden en schillen wordt een stuk makkelijker met behulp van een dunschiller of een eiersnijder.

 

Voor fijne ingrediënten, bijvoorbeeld kruiden, zijn er speciale scharen om de kruiden klein te knippen in plaats van te snijden. De basis om goed te kunnen snijden begint bij het houden van grip. Gebruik daarvoor een antislipmat of een antislip snijplank.

Snijplanken

Tegenwoordig zijn er diverse snijplanken verkrijgbaar, ook wel fixeerplanken genoemd. Speciale snijplanken voor ouderen zijn planken met speciale pinnen waarop u fruit en groenten op kunt prikken. Hierdoor kunt u groenten en fruit met 1 hand snijden, maar kan ook handig zijn voor het smeren van een boterham.

 

Snijplanken voor ouderen zijn vaak voorzien van een stevige antislip onderzijde, en sommige zijn zelfs vast te maken aan uw keukenblad. Ook zijn er snijplanken met pinnen verkrijgbaar waarmee u diverse etenswaar tussen kunt klemmen.

 

Schilhandje

Een schilhandje is een hulpmiddel met zuignappen voor het schillen van appels, wortelen, aardappels en ander hard fruit of groenten. Doordat het keukenhulpmiddel met zuignappen wast kan worden gemaakt op gladde oppervlakten, kan het ook eenhandig goed worden gebruikt. 

Keukenkrukje

Een krukje voor in de keuken of een opstapje kan het voor u eenvoudiger maken om spullen uit de hoge kastjes te krijgen. Een keukenkrukje kan wel in de weg staan wanneer u deze niet gebruikt. Zorg er altijd voor dat u ook in staat bent om het krukje na gebruik veilig weg te zetten zodat u hier niet over struikelt of tegenaan loopt.

 

Keukenstoel

Wanneer u moeite krijgt om langdurig zelfstandig te kunnen blijven staan, is een keukenstoel een veilige oplossing. Deze stoelen zijn vaak net iets hoger en breder dan een eetkamerstoel, waardoor u meer comfort heeft tijdens het zitten. Een stoel voor in de keuken kunt u gebruiken om eten te bereiden aan het aanrecht, en in sommige gevallen zijn keukenstoelen voorzien van een wegklapbaar dienblad.

 

Automatische peper- en zoutmolen

Het toevoegen van kruiden zoals peper of zout zitten vaak in lastige potjes. Juist voor mensen welke geen invloed hebben op hun motoriek bij boorbeeld een tremor, kan een automatische peper/zoutmolen een handig keukenhulpmiddel zijn. Met een druk op de knop wordt de juist hoeveelheid peper of zout uit de houder gehaald. Door het compacte formaat is dit ook eenhandig te gebruiken.

 

Dunschillers

Een dunschiller is handig voor mensen om hard fruit en groenten te schillen. Er zijn voldoende dunschillers verkrijgbaar met dikke of dunne handvatten en ook eenhandige dunschillers. De peeler is een goed voorbeeld van een eenhandige schiller. Dit hulpmiddel schuift u over uw vingers zodat u een dunschiller kunt gebruiken zonder kracht te zetten. Enorm handig wanneer u geen of verminderde grip in uw handen heeft, bijvoorbeeld bij Reuma.

 

Wanneer u niet voldoende kracht heeft, bijvoorbeeld door artritis, om te kunnen schillen, kan een elektrische dunschiller u helpen. Zowel hard als zacht fruit kunt u eenvoudig schillen met een automatische dunschiller

 

Multifunctionele keukenschaar

Er zijn speciale scharen voor gebruik in de keuken wanner u verlies van spierkracht, of pijn in uw handen heeft. Een normale keukenschaar is dan niet goed te bedienen. Zo zijn er speciale scharen waarmee u geen kracht hoeft te zetten met uw vingers, maar welke u met uw gehele hand kunt gebruiken. Hierdoor is er minder kracht benodigd, en deze scharen geven hulp bij het openen van een schaar.

 

Glazenborstel

Om glazen en flessen eenhandig te kunnen reinigen is er een glazenborstel ontwikkeld. Een speciale borstel welke door middel van zuignappen kunnen worden bevestigd in uw gootsteen. Deze handige reinigers worden ook in de horeca veel gebruikt, en kunnen eenhandig worden gebruikt voor het schoonmaken van glazen en flessen.


Commentaren: 0