Hulpmiddelen voor in uw keuken

De keuken is voor iedereen een essentieel onderdeel van het huis. Het genieten van een maaltijd, en het bereiden ervan is voor veel mensen het belangrijkste moment van de dag. We brengen er over het algemeen heel wat uren per week in door. Het liefst wilt u natuurlijk zelf de controle hebben en houden in uw keuken. Maar wanneer u last heeft van een lichamelijke beperking kan dit soms erg lastig zijn. Om zelfstandig te blijven in de keuken zijn er soms wat aanpassingen nodig. Comfortabel blijven koken, bakken of bijvoorbeeld afwassen, is toegankelijker dan u denkt. Een aantal aanpassingen kunnen het weer een stuk leuker maken om uw favoriete maaltijd te bereiden. Gelukkig hoeft dit niet altijd een grote verbouwing tot gevolg te hebben. Zo zijn er verschillende hulpmiddelen voor gebruik in de keuken die u kunnen helpen zelfstandig te blijven. 

Keuken Hulpmiddelen ADL Dunschiller Good Grips Antislip Opener Reuma Hulpschaar Magetronbord Aangepast bestek Fixeerplank

ADL hulpmiddelen voor in de keuken

Gaan de handelingen in uw keuken steeds moeizamer? Of merkt u een (lichte) achteruitgang in uw zelfstandigheid? Wacht dan niet te lang en voel u vooral weer veilig in uw eigen keuken.

 

Wanneer u problemen ervaart met keukengerei, door een ongeval, beperking of ouderdom dan kan een keukenhulpmiddel hierbij een zeer goede uitkomst zijn. Door gebruik te maken van keukenhulpmiddelen kunt u nog veel zelfstanding in de keuken blijven doen. Door een hulpmiddel te gebruiken kunt u weer optimaal genieten in uw keuken, zonder frustraties of onveilige situaties. 

 

Zelfstandig blijven in de keuken

Het is voor velen gewenst om zelfstandig te blijven in de keuken. In sommige gevallen van ouderdom is het helaas niet, of beperkt mogelijk. Wanneer u minder goed ter been wordt, kan het zelfs onveilig worden in uw eigen keuken. Gelukkig zijn er veel instanties welke u hierbij kunnen helpen. Denk aan thuiszorg, bezorgmaaltijden of gezamenlijk eten in een verzorgingstehuis.

Wanneer u last krijgt van ouderdomsklachten, hoeft het niet direct te betekenen dat u niks meer zelfstandig in de keuken kunt blijven doen. Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen welke u goed kunnen ondersteunen om veilig en eenvoudig uw favoriete maaltijd te kunnen helpen bereiden.

Snijden

Er zijn diverse messen verkrijgbaar die het snijden voor u eenvoudiger kunnen maken. Hiervoor zijn er ergonomisch gevormde messen zoals gehoekte messen waarbij u slechts minimale krachtinspanning nodig heeft.

 

Door het ontwerp van deze messen verlicht het bovendien de druk op uw pols, en is een vaak gebruikt hulpmiddelen voor mensen die lijden aan reuma. Groente of aardappelen snijden en schillen wordt een stuk makkelijker met behulp van een dunschiller of een eiersnijder.

 

Voor fijne ingrediënten, bijvoorbeeld kruiden, zijn er speciale scharen om de kruiden klein te knippen in plaats van te snijden. De basis om goed te kunnen snijden begint bij het houden van grip. Gebruik daarvoor een antislipmat of een antislip snijplank.

 

Potten en flessen openen 

Het kan een heel karwei zijn om een pot of fles te openen. Gebruik daarom een antislip opener wanneer u een pot wilt opendraaien. Heeft u te weinig kracht in uw handen om een blik te openen? Bij blikken met een lipje kunt u een speciale opener gebruiken die u als een hefboom onder het lipje kunt plaatsen. Zo kost het een stuk minder kracht om het blik te openen.

 

Eten bereiden 

Een pot- of panhouder is erg handig. Deze houders worden met zuignappen vastgemaakt aan een oppervlak, zodat pannen stabiel blijven staan en u gemakkelijk kunt roeren met één hand. De pan of pot blijft zo goed op zijn plaats staan.

 

Koken en afgieten 

Bij het uitkiezen van pannen is het verstandig om voor een lichte set met dikke handgrepen te gaan. Die kunt u namelijk makkelijk vastpakken. Bij verminderde kracht in armen en handen is het afgieten vaak zwaar. Hiervoor kunt u een kookmandje gebruiken, zodat u de pan niet meer hoeft op te tillen. Deze handige afgiethulpen zijn in iedere keukenwinkel wel verkrijgbaar. Wanneer u warme borden uit de magnetron wilt halen om op tafel te zetten kunt u een bordhandgreep gebruiken. Zo pakt u het bord gemakkelijk, zonder veel kracht, uit de magnetron.


Commentaren: 0