Rollator Instellen


Instellen van uw rollator

Het is belangrijk om uw rollator op de juiste hoogte in te stellen. Een rollator is ontwikkeld om u loopondersteuning te bieden, en om uw loophouding te corrigeren. Wanneer een rollator niet juist voor u is afgesteld, kan dit leiden tot rug- en schouder klachten. Een rollator afstellen kan vrijwel iedereen. Indien u hulp kunt krijgen vanuit het verkooppunt dan is dat zeker aan te raden. Het kan ook voorkomen dat u uw rollator (tijdelijk) anders moet afstellen, indien uw gezondheid verslechterd of juist verbeterd. Hieronder staan een aantal punten waar u op moet letten wanneer u uw rollator wilt afstellen.

 

Rollator te laag ingesteld

Wanneer uw rollator te laag voor u is, of te laag is ingesteld, gaat u automatisch te ver naar voren hangen. Hierdoor neemt u een verkeerde loophouding aan, waarmee u rugklachten kunt ontwikkelen. Het juist afstellen van uw rollator kan u helpen om het maximale uit uw rollator te halen.

 

Probeer altijd zo recht, en zo natuurlijk mogelijk, achter uw rollator te lopen. Neem geen andere houding aan dan nodig is. Wanneer uw rollator te laag is afgesteld dan kan het afstellen hiervan voor veel verbeteringen zorgen in uw houding, en uw gezondheid.

 

Rollator te hoog ingesteld

Wanneer de rollator juist te hoog voor u is, of te hoog is ingesteld, loopt u juist met opgetrokken schouders. Hiermee heeft u eveneens een verkeerde loophouding, waarmee u schouderklachten ontwikkeld. Een te hoog afgestelde rollator is ook lastiger te besturen. Hierdoor kunt u een andere houding aannemen dan dat u gewend bent. Een rollator dient zo afgesteld te worden zodat uw (dagelijkse) houding niet veranderd, maar wel de juiste steun geeft.

 

Rollator op de juiste manier afstellen

Om een juiste rollatorhoogte te kunnen geven, is het belangrijk om te weten of uw rollator in hoogte verstelbaar is. Uw rollator afstellen kunt u in veel gevallen zelfstandig. Vaak zijn de duwhandvatten, en een deel van het frame, eenvoudig met een kliksysteem te verstellen. Sommige rollators hebben een vaste hoogte, hiervoor zult u eerst moeten weten welke hoogte voor u het meest ideaal is. Deze rollators zijn niet af te stellen door u zelf. Wel kunt u uiteraard aanpassingen laten maken bij uw rollatordealer.

 

Heeft u nog geen rollator en wilt u de ideale rollatorhoogte weten? Volg dan de volgende stappen:

  • Ga met uw dagelijkse schoenen in een natuurlijke positie rechtop staan
  • Laat uw armen los langs uw lichaam hangen
  • Laat de hoogte voor u opnemen door te meten vanaf de grond tot aan de bovenkant van uw pols
  • De bovenkant van uw pols, ongeveer waar u een horloge draagt, is de ideale hoogte waar het duwhandvat van de rollator op moet worden ingesteld

 

Bent u al in het bezit van een verstelbare rollator, en wilt u hierbij de ideale hoogte weten? Neem dan de volgende stappen door:

  • Trek uw dagelijkse (loop)schoenen aan
  • Ga achter uw rollator staan, midden tussen de achterwielen
  • Sta, zover het mogelijk is, zoveel mogelijk rechtop in een natuurlijk positie
  • Laat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen
  • De bovenkant van uw pols moet gelijk staan met het handvat
  • Zet de rollator op de rem, en stel eventueel uw handvatten bij

 

Wanneer u de hoogte weet, is het belangrijk om beide duwhandvatten op dezelfde hoogte in te stellen.

Door de handvatten op dezelfde hoogte in te stellen, wordt hiermee voorkomen dat u een scheve loophouding aan kunt nemen. Wanneer de duwhandvatten juist zijn ingesteld, en u loopt met de rollator, dan zijn beide armen licht gebogen. Op deze manier wordt er geen onnodige druk op uw schouders, polsen en ellebogen uitgevoerd. 

 

Rollator met onderarmschalen instellen

Indien u een rollator wilt aanschaffen met onderarmschalen, of al een rollator met elleboogondersteuning heeft, dan is het instellen hiervan net even iets anders dan bij een normale rollator. Hierbij wordt niet de hoogte van uw pols gemeten, maar de elleboogplooi is hierbij de correcte hoogte van de onderarmschaal. Commentaren: 0