Hulpmiddelen voor leven met Reuma


Wat is Reuma?

Reuma is helaas een veelvoorkomende ziekte. Niet alleen bij ouderen maar soms beginnen de eerste klachten al op jonge leeftijd, maar liefst 60% is jonger dan 65 jaar. In Nederland alleen al leven er bijna 2 miljoen mensen met reumatische klachten. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren of pezen.

De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen, toch zijn er hulpmiddelen die u kunnen helpen om hiermee om te kunnen gaan.

 

Aan- en uitkleden met Reuma

Wanneer u moeite heeft met (rechtop) staan of moeite heeft om uw evenwicht goed te bewaren dan is het aankleden of uitkleden soms een behoorlijke uitdaging. Probeer in dit soort gevallen op de rand van uw bed te zitten of op een stoel.

Hiermee zorgt u ervoor dat u niet snel valt. Met een aankleedstok kunt u veel kledingstukken eenvoudig oppakken en aantrekken wanneer u wat minder bereik of flexibiliteit heeft. Ook het aantrekken van uw sokken, met name TEK (Therapeutisch Elastische Kousen) kan een behoorlijke uitdaging worden met reumatische klachten. Toch helpen deze sokken om constante gelijkmatige druk op uw benen te geven.

Lees hier meer over het gebruik en de werking van steunkousen.

 

Eten en drinken met Reuma

Er is nog weinig bekend wel voedsel een positieve uitwerking heeft op reumatische klachten. Toch zijn er bepaalde voedingsproducten die voor sommige mensen met reumatische aandoeningen lijken te werken.

 

Het bereiden van bijvoorbeeld een boterham met kaas lijkt eenvoudig, toch wanneer u verminderde kracht in uw handen of vingers heeft wordt dit een hele klus. Door gebruik te maken van een ergonomische kaasschaaf, kunt u zonder kracht plakjes kaas snijden.

 

Ergonomische voedingshulpmiddelen kunnen hierbij een goede uitkomst bieden. Het gezond blijven eten blijft in ieder geval belangrijk.

 

Bewegen met Reuma

Spieren en gewrichten moeten in beweging blijven, ook wanneer u reumatische klachten heeft. Dit is misschien wel het laatste waar u aan denkt als de gewrichten pijn en stijf aanvoelen. Uw spieren rondom de aangetaste gewrichten worden hierbij wel versterkt waardoor ze meer ondersteuning kunnen bieden aan uw gewrichten.

 

Fietstrainers (ook wel stoelfiets genoemd) zijn bij uitstek goede bewegingshulpmiddelen wanneer u wilt blijven bewegen maar niet zomaar kunt sporten. Bovendien verbrandt u met bewegen extra calorieën waardoor u eenvoudiger op gewicht blijft en dat resulteert weer in verminderde druk op uw gewrichten. Deze trainers vragen weinig kracht, maar zorgen er wel voor dat u op conditie blijft, en uw spieren en pezen soepel blijven.

 

Persoonlijke verzorging met Reuma

Voor iedereen is hygiëne belangrijk, ook wanneer dit wat lastiger wordt om uit te voeren moet u dit blijven doen. Thuiszorg of hulp in huis is in sommige gevallen raadzaam echter wilt u juist graag zo lang mogelijk zelfstandig wilt blijven.

 

Het kammen of wassen van uw haar kan alleen al met reuma of artrose een hele uitdaging worden. Vooral wanneer u wat minder flexibel bent of wat minder bereik in uw armen heeft. Hiervoor zijn er speciale washulpen speciaal ontwikkeld voor mensen met reik klachten zoals Reuma.Commentaren: 0