Langer zelfstandig blijven wonen


Hoe kunt u langer zelfstandig blijven wonen?

Vrijwel iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wanneer u te maken krijgt met een lichamelijke beperking kan het zelfstandig wonen vaak lastiger worden. Onder een lichamelijke beperking valt alles wat iemand belemmert in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld door een sportblessure of een operatie, maar ook door ouderdom.

 

Aanpassingen in uw woning

Dit klinkt uiteraard logisch maar een verbouwing is niet altijd mogelijk of noodzakelijk. Wel kunnen aanpassingen aan uw woning het verschil maken tussen wel of niet zelfstandig blijven wonen.

 

Vaak hoeft er ook niet verbouwd te gaan worden, kleine hulpmiddelen zoals badkamer- of keukenhulpmiddelen kunnen soms al een groot verschil maken.

 

Badkamer

De badkamer is dé plek waar de meeste huisongevallen gebeuren. Dit komt omdat in de badkamer vaak tegels liggen, en in combinatie met vocht wordt dit een gevaarlijke combinatie. Dit is zonder verbouwing eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van een badmat in combinatie met een muurbeugel.

 

Hierdoor valt u minder snel en heeft u houvast op het moment dat u dit nodig heeft. Ook een anti-slip badmatje kan u al een veilig gevoel geven.

 

Toilet

Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig naar het toilet kunnen. Vaak wordt het zelfstandig opstaan een probleem. Een verhoogde toiletbril biedt veelal een uitkomst, indien nodig met opklapbare wandbeugels naast de toiletpot. Overigens is er bij het verhogen van het toilet een grens: een te hoge toiletpot kan ­obstipatie (verstopping) veroorzaken.

 

Mocht het reinigen bij het toiletbezoek lastig worden, dan is een afveeghulp een handig hulpmiddel om hygiënisch en zelfstandig u zelf af te vegen.

 

Keuken

Door een keukenblok te verhogen wordt het werkblad en gootsteen vanuit een rolstoel bereikbaar. De onderkasten kunnen worden voorzien van laden zodat ook de spullen achterin eenvoudig te pakken zijn. De bovenkastjes kunnen lager worden gehangen.

 

En zijn ook keukens die elektrisch in hoogte verstelbaar zijn. Mengkranen met één hendel zijn eenvoudiger te bedienen dan normale kranen, dit wordt dan ook aangeraden, ook omdat deze voor eenhandige eenvoudiger te bedienen zijn.

 

Diverse keukenhulpmiddelen zijn ook welke toe te passen zijn voor eenhandig gebruik, denk hierbij aan een fixeerplank, die kan helpen bij het snijden van groenten en fruit of het smeren van een boterham.

 

Slaapkamer

Zodra opstaan uit bed moeilijk wordt, is een bedpapegaai (een driehoekige beugel) praktisch. Dit is een behoorlijk apparaat wat niet voor iedereen is weggelegd. U kunt dan ook gebruik maken van bedladder, deze vele malen goedkopere variant is op ieder bed of bank eenvoudig aan te brengen.

 

Om in het donker de weg te kunnen vinden, is oriëntatie-/loopverlichting een goede keus. Stapt u ’s nachts uit bed, dan schakelt een bewegingssensor de lampjes in de vloer aan, die de weg wijzen naar het toilet. Eventueel kan er een extra toilet in de slaapkamer worden geplaatst, of een gelijkvloerse woning. 

 

Buren

Het is altijd fijn om contact te hebben met de buren, ook voor kleinigheidjes, zoals een boodschap voor u meenemen. Dit draagt bij aan zelfstandig wonen. Is er bijvoorbeeld iemand die het opvalt wanneer de gordijnen ’s ochtends niet open zijn? Schakel uw buren tijdig in wanneer u op leeftijd bent en zelfstandig woont of weer wilt gaan wonen.

 

Door gebruik te maken van een veilige sleutelkluis aan de voorzijde van uw woning, vergeet u nooit meer uw sleutels. Ben voorzichtig met het doorgeven van deze code, maar het kan verstandig zijn om de code te geven aan uw buren. Hierdoor kunnen uw buren altijd bij u binnen komen wanneer er nood aan de man is.

 

Het grote voordeel hiervan is dat u niet lang hoeft te wachten op eventuele hulp bij een noodgeval.

 

Technologie

Technologie speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol. Zo kunt u bijvoorbeeld online boodschappen bestellen, maar ook de temperatuur in huis regelen of automatisch de gordijnen laten openen. Bekenden kunnen niet altijd langs komen, vooral niet tijdens deze Corona-crisis, maar met een mailtje, een belletje of zelf skype (Beeldbellen) kunt u toch uw contacten onderhouden. Dat kan tegenwoordig eenvoudig met een seniorentablet. 

 

Een seniorentablet is voor ouderen een zeer gewild en handig hulpmiddel. Door middel van grote duidelijke symbolen kunt u eenvoudig inspelen op de nieuwste technieken. Op deze tablets kunt u uw favoriete spelletjes spelen, digitaal de krant lezen, berichten ontvangen en verzenden en beeldbellen.Commentaren: 0