BMI en overgewicht


De BMI-check uitvoeren

BMI is een woord wat u steeds vaker hoort, in relatie tot afvallen en overgewicht. Een BMI-check kan u vertellen over u wel of niet aan overgewicht lijdt en geeft informatie over uw BMI. Maar wat is BMI en een BMI check nou eigenlijk?

 

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Deze waarde is een index welke de verhouding tussen uw lichaamslengte en lichaamsgewicht aangeeft. BMI is te meten met een analyse weegschaal, maar is ook zelfstandig uit te rekenen.

 

BMI uitrekenen?

De body mass index kunt u zelf uitrekenen met een eenvoudige rekensom namelijk:

 

BMI = gewicht (kg) / ( lengte (m) )²

 

De 2 boven de lengte betekent dat u uw lengte moet vermenigvuldigen. Bent u bijvoorbeeld 1,75 meter dan vult u in de formule de uitkomst van 1,75 x 1,75 in, wat 3,0626.

 

Stel dat u 80 kilo weegt dan deelt u 80 door 3,0626 wat resulteert in 26,12. Uw BMI is dan 26,1.

 

Wat is een gezonde BMI?

In de volgende tabel kunt u bekijken wat een goede BMI is in relatie uw gewicht: 

 

 

BMI Betekenis
< 19 Ondergewicht
19 - 25 Gezond gewicht
25 - 30 Overgewicht
 > 30 Obesitas

Wat is een BMI-check?

Door middel van het gebruik van de BMI-formule kan uw BMI worden berekent. Dit wordt ook wel de BMI-check genoemd. Deze check wordt tegenwoordig veel gebruik om overgewicht of obesitas vast te stellen. De body mass index geeft namelijk meer informatie over uw gewicht en gezondheid dan enkel uw lichaamsgewicht.

 

Sommige weegschalen hebben de mogelijkheid om de BMI uit te rekenen. Dit zijn speciale analyseweegschalen waarmee u naast uw BMI ook het vetpercentage, spiermassa en botdichtheid kunt meten.

 

De BMI en overgewicht

Bij een BMI van 28 moet u gaan uitkijken. Vanaf deze waarde valt u namelijk in de groep van matig overgewicht. De stap naar obesitas ligt dan op de loer. Een ernstig overgewicht ligt tussen de 30 en 40 op de BMI schaal. Met een BMI van boven de 40 wordt er gesproken over morbide obesitas.Commentaren: 0