Hulpmiddelen voor uw badkamer

In de badkamer gebeuren de meeste val- en glijpartijen bij ouderen. Veel ouderen ondervinden dan ook problemen in deze vochtige, en vooral gladde ruimtes. Diverse aanpassingen in uw badkamer, of sanitair, kunnen uw badkamer veiliger maken, en het risico op vallen sterk helpen verminderen.

Gezondheid ADL Hulpmiddelen Saturatiemeter Thermometer Bloeddrukmeter Corona Covid19 Blessure Beweging Sporten Stoelfiets Fietstrainer Diabetes

ADL hulpmiddelen voor een veilige seniorenbadkamer

Antislip matjes

In de vochtige ruimtes is een glijpartij zo gebeurd. Zowel in de badkamer, keuken als in de toiletruimte, kan de combinatie van vocht en tegels zorgen voor een glad oppervlak. Naarmate u ouder wordt, wordt ook uw reactievermogen minder. Hierdoor is een valpartij moeilijk te voorkomen. Wanneer u al eens bent uitgeleden in uw bad, of badkamer, dan weet u welke plekken hierbij gevaarlijk kunnen zijn. 


Leg op deze gladde plekken antislipmatten, of antislip strips neer. Uiteraard is het raadzaam om in een badkuip, of douchebak altijd gebruik te maken van een antislip mat. Antislip matten zijn vaak voorzien van sterke zuignappen, en zijn eenvoudig te plaatsen op gladde oppervlakten.

 

Gelijkvloers

Een drempel in uw badkamer kan naast de gladheid een behoorlijke drempel zijn om vertrouwd uw badkamer in te stappen. Zorg ervoor dat alle hoogteverschillen uit uw badkamer verwijderd zijn, om struikelgevaar te verminderen. De vloer in uw badkamer moet, zover het mogelijk is, vrijwel gelijkvloers zijn. Een opstaande vloertegel of een drempel in uw douche kan u onverwachts verassen.

 

Badbeugel

Een bad nemen zorgt voor veel ontspanning. Wanneer u ouder wordt kan het in- en uit bad stappen lastiger worden. Door gebruik te maken van een badbeugel kunt u eenvoudiger in- en uit bad stappen. Een badbeugel is vaak vrij eenvoudig te monteren op uw bestaande bad.

 

Muurbeugel

Een muurbeugel kunt u vrijwel overal monteren, maar in de badkamer wordt het zeer zeker aangeraden. Een wandbeugel helpt u om extra houvast te geven tijdens een valpartij, en kan een valpartij helpen voorkomen. Een muurbeugel kan geplaatst worden op plekken waar u extra steun en houvast nodig heeft, bijvoorbeeld in de douchecabine, toilet, wastafel of bij uw bad.

 

Muurbeugels zijn verkrijgbaar als vaste muurbeugels, welke geboord moeten worden. Deze beugels zijn het sterkst, maar zijn moeilijker te verplaatsen. Er zijn tegenwoordig sterke beugels met zuignappen, welke vaak gebruikt worden wanneer u door een blessure of een ongeval extra houvast nodig heeft in de badkamer.


Commentaren: 0