Hulpmiddelen voor uw badkamer

In de badkamer gebeuren de meeste val- en glijpartijen bij ouderen. Veel ouderen ondervinden dan ook problemen in deze vochtige, en vooral gladde ruimtes. Diverse aanpassingen in uw badkamer, of sanitair, kunnen uw badkamer veiliger maken, en het risico op vallen sterk helpen verminderen.

Gezondheid ADL Hulpmiddelen Saturatiemeter Thermometer Bloeddrukmeter Corona Covid19 Blessure Beweging Sporten Stoelfiets Fietstrainer Diabetes

ADL hulpmiddelen voor een veilige seniorenbadkamer

Hulpmiddelen in de badkamer kunnen een valpartij helpen voorkomen, en maakt uw persoonlijke verzorging eenvoudiger. 85% van alle valpartijen bij ouderen vinden plaats in de badkamer. Er zijn speciale ADL hulpmiddelen ontwikkeld welke u kunnen helpen om veilig te bewegen en te ontspannen in uw eigen badkamerruimte.

 

Antislip matjes

In de vochtige ruimtes is een glijpartij zo gebeurd. Zowel in de badkamer, keuken als in de toiletruimte, kan de combinatie van vocht en tegels zorgen voor een glad oppervlak. Naarmate u ouder wordt, wordt ook uw reactievermogen minder. Hierdoor is een valpartij moeilijk te voorkomen. Wanneer u al eens bent uitgeleden in uw bad, of badkamer, dan weet u welke plekken hierbij gevaarlijk kunnen zijn. 

Leg op deze gladde plekken antislipmatten, of antislip strips neer. Uiteraard is het raadzaam om in een badkuip, of douchebak altijd gebruik te maken van een antislip mat. Antislip matten zijn vaak voorzien van sterke zuignappen, en zijn eenvoudig te plaatsen op gladde oppervlakten.

Gelijkvloers

Een drempel in uw badkamer kan naast de gladheid een behoorlijke drempel zijn om vertrouwd uw badkamer in te stappen. Zorg ervoor dat alle hoogteverschillen uit uw badkamer verwijderd zijn, om struikelgevaar te verminderen. De vloer in uw badkamer moet, zover het mogelijk is, vrijwel gelijkvloers zijn. Een opstaande vloertegel of een drempel in uw douche kan u onverwachts verassen.

 

Een inloopdouche kan een oplossing zijn en is een veilige douche voor senioren. In veel gevallen is een douchebak net wat te hoog, waardoor u sneller kunt vallen. Uw gehele badkamer gelijkvloers maken door een strakke inloopdouche, met aflopende tegel, te plaatsen zorgt voor een grote veiligheid in uw badkamer.

 

Zorg voor ruimte

Uitstekende wastafels, onnodige handdoekhouders, weegschalen zijn allemaal dingen waarover u kunt struikelen of tegen aanstoten. Juist wanneer u wat ouder wordt, en wat minder mobiel wordt is ruimte in een badkamer wel zo veilig. Wanneer u gebruik moet maken van een rolstoel, looprek of een rollator is het ook fijn om wat extra ruimte in deze natte ruimte te hebben.

 

Badbeugel

Een bad nemen zorgt voor veel ontspanning. Wanneer u ouder wordt kan het in- en uit bad stappen lastiger worden. Door gebruik te maken van een badbeugel kunt u eenvoudiger in- en uit bad stappen. Een badbeugel is vaak vrij eenvoudig te monteren op uw bestaande bad.

 

Badplank

Een badplank kan een handig hulpmiddel in uw badkamer. Het helpt u om veilig in- en uit bad te stappen, en u kunt hem gebruik om veilig te zitten in uw bad. Deze badplanken zijn vaak eenvoudig verstelbaar en enorm sterk.

Badplanken zijn in vrijwel iedere thuiszorgwinkel verkrijgbaar.

 

Het materiaal van een badplank is vaak van plastic of gehard kunststof. Wanneer u een badplank wilt aanschaffen is het belangrijk om te bekijken of er voldoende structuur (grip) op de zitting aanwezig is.

 

Sommige badplanken hebben de mogelijkheid om extra handvatten erop te zetten, wat meer houvast en veiligheid geeft in uw badkamer.

Douchekruk

Door gebruik te maken van een douchekruk kunt u veilig zittend douchen. Een douchekruk biedt vaak vele voordelen voor ouderen, aangezien ze veilig en compact gebouwd zijn.

 

Let erop wanneer u een douchekruk wilt aanschaffen of deze wel past in uw badkamer en stevige antislip doppen heeft.

 

Douchekrukken hebben vaak verstelbare poten, en zijn verkrijgbaar in ruime, smalle of zelfs driehoekzitjes. Een douchekruk met een driehoek zitje bespaart ruimte aangezien u deze tegen de hoek van uw douche aan kunt zetten.

 

Een driehoek douchekruk heeft echter wel maar 3 poten, waarmee ze minder stabiel zijn wanneer u ze niet tegen de muur plaatst.

Muurbeugel

Een muurbeugel kunt u vrijwel overal monteren, maar in de badkamer wordt het zeer zeker aangeraden. Een wandbeugel helpt u om extra houvast te geven tijdens een valpartij, en kan een valpartij helpen voorkomen. Een muurbeugel kan geplaatst worden op plekken waar u extra steun en houvast nodig heeft, bijvoorbeeld in de douchecabine, toilet, wastafel of bij uw bad.

 

Voorkom ongelukken in de badkamer en bestel een wandbeugel op Hulpmiddelwereld.nl

 

Muurbeugels zijn verkrijgbaar als vaste muurbeugels, welke geboord moeten worden. Deze beugels zijn het sterkst, maar zijn moeilijker te verplaatsen. Er zijn tegenwoordig sterke beugels met zuignappen, welke vaak gebruikt worden wanneer u door een blessure of een ongeval extra houvast nodig heeft in de badkamer.

 

Douchestoel

Door gebruik te maken van een douchestoel kunt u comfortabel en veilig douchen. Zo zijn er lichtgewicht, vaste en mobiele douchestoelen verkrijgbaar.

 

De zitting van een douchstoel is vaak uitgerust met een speciale inkeping. Hierdoor kan het water eenvoudig weglopen, en in sommige gevallen kan de douchestoel worden gebruikt als wc stoel.

 

Wanneer u een douchestoel wilt aanschaffen, is het belangrijk om te kijken naar het materiaal en het gewicht. Het materiaal is in veel gevallen wel waterbestendig, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. 

 

Gecoat staal en ABS plastic zijn goede keuzes voor douchestoelen. Staal wat gecoat (laagje verf) is, roesten niet en ABS plastic douchestoelen zijn licht van gewicht.

 

Sommige douchestoelen zijn inklapbaar. Dit kan een erg handige toevoeging zijn wanneer u slechts een smalle douchecabine heeft, of de badkamer met meerdere mensen deelt. Hierdoor kan een douchestoel na gebruik eenvoudig worden opgeborgen.

 

De beste Douchestoelen vindt u op Hulpmiddelwereld.nl

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan kunt u eenvoudig de juiste temperatuur kiezen. Dit in tegenstelling tot een mengkraan. Een thermostaatkraan kunt u voor het douchen instellen op een vaste warmte. Voor uw eigen veiligheid heeft een thermostaatkraan vaak een beveiliging tot 50 graden Celsius. Hiermee kunt u brandwonden tijdens het douchen voorkomen.

 

Badliften

Een badlift is een transferhulpmiddel. Hiermee kunt u een badlift voor een veilige transfer in en uit bad. Zonder een dure renovatie van uw badkamer of aanpassingen aan de badkuip te hoeven verrichten. 

 

Er zijn tegenwoordig ook speciale sterke opblaasbare kussens welke u kunt gebruiken om veilig in- en uit bad te stappen. Deze badliftkussen zijn minder duur in aanschaf en zijn vaak zelfstandig te gebruiken. 

 

Badopstapjes

Een speciale kruk welke u tegen uw badkuip aan kunt zetten. Hiermee wordt de afstand verkleind en zorgt voor een veilige in- en uitstap van uw bad. Badopstapjes zijn vaak voorzien van sterke en veilige antlislip doppen of strips, waarmee u altijd verzekerd bent van een veilige badervaring.


Commentaren: 0