Hulpmiddelen voor aankleden en uitkleden

Heeft u moeite met het strikken van uw veters, doordat u lastig kunt bukken of strekken? Of is het vaak lastig om de fijne knoopjes van uw blouse te sluiten? Met slechts enkele handige hulpmiddelen wordt uw leven vaak al een stuk makkelijker. Wanneer u ‘s ochtends weer even soepel zoals vroeger uw schoenen aantrekt en niet meer staat te klungelen met uw rits wanneer u naar buiten gaat, voelt u zich meteen een stuk zelfverzekerder en kunt u langer zelfstandig blijven wonen. 

Aankleden Uitkleden ADL Hulpmiddelen Aankleedhulp Sokkenhulp Steunkousen Schoenlepel Kledinghaak Knopenhaak Kousentrekker Glijzeil Doff n Donner

 

Wanneer uw armen en schouders minder beweeglijk worden, kunnen dagelijkse handelingen zoals het aankleden of uitkleden een stuk minder prettig zijn. U merkt bijvoorbeeld al snel dat het aantrekken van uw kleding niet meer soepel gaat zoals vroeger.

 

Hulpmiddelen bij aan en uitkleden kan uitlopen van sokkenhulpen tot aankleedstokken. Deze hulpmiddelen zijn van grote waarde bij het ouder worden, of bij mensen met een beperking. Veel hulpmiddelen kunt u vaak uitproberen bij uw fysio- of ergotherapeut. Uitproberen van hulpmiddelen kan handig zijn, want lang niet ieder hulpmiddel kan voor u geschikt zijn. 

 

Even snel uw jas of uw schoenen aantrekken zit er tegenwoordig niet meer in. Kunt u bijvoorbeeld ook niet meer zo goed bukken en zou u graag uw zelfstandigheid terug willen? Denk dan eens aan hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden. Deze kunnen u helpen om dagelijkse handelingen makkelijker te maken. Zo ontlast u uw armen en schouders, vooral wanneer u lijdt aan bijvoorbeeld reuma of artrose. Vaak hoeft een oplossing voor uw probleem niet eens zo heel erg ingewikkeld te zijn.

 

Door gebruik te maken van ADL hulpmiddelen bij het aan- en uitkleden hoeft er in veel gevallen geen extra hulp bij het aankleden voor ouderen worden gevraagd. Dit vergroot de zelfstandigheid. Hulpmiddelen voor aan- en uitkleden zijn verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel, of online.

 

ADL hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden

 

Aankleedhulp

Wanneer u niet meer goed kunt bukken, kan het aantrekken van een jas, broek of overhemd erg lastig of in sommige gevallen zelfs compleet onmogelijk worden. Een aankleedstok is een geschikt ADL hulpmiddel voor aankleden en vergemakkelijkt het aan- en uittrekken van jassen, broeken en sokken zonder daarvoor te hoeven bukken. De stok vergroot de reikwijdte waardoor u bij het aan- en uitkleden rechtop kunt blijven zitten. Aankleedhulpmiddelen worden veel gebruikt door ouderen, en het ontlast de druk enorm van wijkverplegers, mantelzorgers of thuiszorg.

Aantrekhulp sokken of kousen

Bij het aantrekken van sokken of kousen is het mogelijk dat een verzorgende van een thuiszorgorganisatie langs komt om te helpen. Het liefst doet u dit natuurlijk zelf. Met behulp van de kous- of sokkenaantrekhulp is dat mogelijk. Dit soort ADL hulpmiddelen zijn geschikt voor personen met, of zonder beperking. Wanneer u ouder wordt, en een minimale beperking heeft, kan het gebruik van een sokkenaantrekhulp van grote waarde zijn. Met een sokkenhulp voorkomt u onnodig bukken.

 

U schuift de kous of sok over het frame die u vervolgens over de voet schuift. Vervolgens trekt u de sok omhoog wanneer deze goed zit en haalt u het frame er weer vanaf. Een sokkenhulp is een goed hulpmiddel wanneer u moeite heeft met bukken en moeilijk uw sokken aan kunt trekken. Een sokkenhulp is verkrijgbaar in diverse varianten, vaak al vanaf een paar euro bij een drogisterij, thuiszorgwinkel of hulpmiddelen webshop.

 

Schoenenhulp

Bij het aan- en uittrekken van schoenen lijkt bukken haast onvermijdelijk. Wanneer u moeite heeft met het strikken van veters kunt u gebruik maken van schoenen met klittenband of schoenen met elastische veters. Deze veters hoeft u helemaal niet te strikken, instappen gaat makkelijk, en ze zitten strak en veilig om uw voeten. Vervolgens hoeven de veters nooit meer losgemaakt of gestrikt te worden, want de veter rekt mee als u de schoen aan- of uittrekt.

 

Uiteraard werkt een ouderwetse schoenlepel ook, alleen is het strikken vaak een probleem bij ouderen met minder kracht in de handen of armen, of minder reikwijdte hebben.

 

Tegenwoordig zijn er ook speciale magneten welke u aan uw veteruiteinden kunt plaatsen. Deze magneten kunt u ook gebruiken in combinatie met elastische veters. Door gebruik te maken van deze kleine schoenmagneten hoeft u uw veters niet meer te strikken.

 

Aangepaste kleding

Er zijn een aantal bedrijven welke aangepaste kleding maken. Deze kleding bevat vaak een eenvoudige manier om met een beperking, zoals eenhandig, het kledingstuk aan te trekken. Dit kan komen door aangepaste knopen, klittenbandsluitingen, haaksluitingen of andere eenvoudige ritsen en sluitingen. Ook voor ouderen met minder een verminderde mobiliteit kan aangepaste kleding vaak een uitkomst zijn.

 

Clipdas

Een clipdas is een eenvoudig, maar handig hulpmiddel voor mensen met verminderde kracht in de vingers, en lastig hun stropdas kunnen vastknopen.  Met behulp van een clipdas kunt u zeer eenvoudig uw stropdas bevestigen aan uw overhemd zonder de das te hoeven knopen. Na gebruik "clipt" u de das weer van uw hemd.

 

Knopenhaak

Wanneer u moeite heeft met het dichtmaken of openen van knopen, kan een knopenhaak goed van pas komen. Met een knopenhaak haalt u de knopen moeiteloos door het knoopsgat. Vooral wanneer het zicht minder wordt, het "fijne" gevoel in de vingers verdwijnt, of de motoriek is niet meer wat het geweest was, kan een knopenhaak een goede oplossing zijn. Een knopenhaak is verkrijgbaar bij de betere thuiszorgwinkels en hulpmiddelen webshops.

 

Ritssluiting

Het open- en dichtritsen van jassen of andere kledingstukken is altijd al een lastige opgave. Als de grip in uw handen verzwakt, verminder zicht of vingergevoel heeft, kan een ritssluitingring goed van pas komen. U heeft zo altijd een betere houvast dankzij de grote ring. Het inschakelen van hulp voor het openen en sluiten van uw jas of vest is in veel gevallen niet meer benodigd.

 

Sliplift

Een sliplift is een speciaal ontwikkeld hulpmiddel voor het aan- en optrekken van uw ondergoed. De sliplift kan een handig ADL hulpmiddel zijn voor mensen die door heup- of rugklachten, evenwichtsproblemen, artrose of verlammingen niet of nauwelijks kunnen bukken. Door gebruik te maken van een sliplift, kan het ondergoed worden bevestigd aan het hulpmiddel en kan het ondergoed zonder al teveel kracht omhoog worden gehesen.

 

Wassen en verzorgen

Dagelijkse hygiëne is voor ieder persoon belangrijk. Of u nou jong of wat ouder bent, zult u zich dagelijks moeten blijven wassen om virussen en andere bacteriën te helpen verminderen. Wanneer u wat minder op de been bent, en moeite heeft met uw dagelijkse verzorging, kan dit ten koste gaan van uw hygiëne.  Om u hierbij te helpen zijn er tal van handige hulpmiddelen welke u kunt gebruiken voor uw dagelijkse verzorging.

 

Lees hier meer over persoonlijke verzorging bij ouderen.

Lees hier tips voor het krijgen van een veilige seniorenbadkamer.

 

Helping hand

Een helping hand is een grijpstok. Een grijpstok kan een handig hulpmiddel zijn en kan helpen bij het aantrekken van kledingstukken. Een grijpstok kunt u zien als een verlengstuk van uw arm. Een grijpstok voor ouderen kan erg handig zijn. Dit soort grijpstokken kunt u in veel gevallen bevestigen aan uw rollator, of loophulpmiddel. Hiermee voorkomt u onnodig bukken en strekken.

 

Voor mensen met een beperking, of wanneer u moeite heeft met bukken kan dit hulpmiddel een echte uitkomst voor u zijn. Uiteraard is een helping hand ook te gebruiken om dingen op te pakken wat u heeft laten vallen, of gebruiken om iets hoog uit het keukenkastje te pakken.

 

Magneetsluitingen

Magneetsluitingen kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt. Een bekend voorbeeld van een magneetsluiting is bijvoorbeeld bij juwelen. Vraag aan uw juwelier of er een magneetsluiting kan worden gemaakt aan uw ketting. Hiermee wordt het ook mogelijk om een halsketting eenvoudig te openen en te sluiten, zelfs eenhandig.

 

Aantrekhulp voor steunkousen

Wanneer u moeite heeft met het aantrekken van uw sokken, dan wordt het aantrekken van steunkousen al helemaal een uitdaging. In veel gevallen wordt er voor het aantrekken van steunkousen hulp ingeroepen van bijvoorbeeld Thuiszorg of andere verpleeghulpen. Toch zijn steunkousen zelfstandig aan te trekken met de juiste hulpmiddelen.

 

Wanneer u moeite heeft met bukken en lastig bij uw voeten kunt komen, dan kan een steunkousenframe een uitkomst zijn. Een frame voor steunkousen is vaak verkrijgbaar in vele modellen, en soms met langere armen. Een goed voorbeeld hiervan is de Mediven Butler of de Steve+ aantrekhulp. Hoe langer de armen hoe minder kracht ervoor nodig is om steunkousen zelfstandig aan te trekken. Een bijkomend voordeel van een steunkousen frame is dat er weinig tot geen kracht nodig is om steunkousen of compressiekousen aan te trekken.

 

Een ander goed hulpmiddel voor steunkousen is uiteraard de Doff 'n Donner. Een Doff 'n Donner set bestaat uit een paal en een cuff. De cuff is een soort waterzak waarmee u de steunkous, met behulp van de paal, in kunt rollen. Hiermee ontstaat er een soort bolletje waar u eenvoudig uw voet in kunt steken. De cuff kan daarna eenvoudig over uw been worden gerold en u kunt hiermee met weinig kracht zelfstandig uw steunkous aantrekken. Een nadeel van de Doff 'n Donner aantrekhulp is dat u wel voldoende moet kunnen bukken om de cuff naar uw voet te brengen. De Doff 'n Donner wordt veelvuldig gebruikt door Thuiszorg en helpt de belasting bij verzorgenden aanzienlijk.

 

Uittrekhulp voor steunkousen

Aan het eind van de dag moeten de strakke steunkousen ook weer uit. Ook dit vergt veel kracht, en is voor veel ouderen zelfstandig niet goed te doen. Het is begrijpelijk dat het vervelend is om iemand in te schakelen om u te helpen met het aan- en uittrekken van uw steunkousen. Gelukkig zijn ook voor het uittrekken voldoende hulpmiddelen beschikbaar. De Steve+ biedt net als de Doff 'n Donner de mogelijkheid om steunkousen eenvoudig uit te trekken. Andere hulpmiddelen voor het uittrekken van steunkousen zijn de Medive Butler Off of een Handylegs uittrekhulp.

 

Lees hier meer over steunkousen.


Commentaren: 0