Aan- en Uitkleed Hulpmiddelen

Heeft u moeite met het strikken van uw veters, doordat u lastig kunt bukken of strekken? Of is het vaak lastig om de fijne knoopjes van uw blouse te sluiten? Met slechts enkele handige hulpmiddelen wordt uw leven vaak al een stuk makkelijker. Wanneer u ‘s ochtends weer even soepel zoals vroeger uw schoenen aantrekt en niet meer staat te klungelen met uw rits wanneer u naar buiten gaat, voelt u zich meteen een stuk zelfverzekerder en kunt u langer zelfstandig blijven wonen.

 

 

Aankleden Uitkleden ADL Hulpmiddelen Aankleedhulp Sokkenhulp Steunkousen Schoenlepel Kledinghaak Knopenhaak Kousentrekker Glijzeil Doff n Donner

 

Wanneer uw armen en schouders minder beweeglijk worden, kunnen dagelijkse handelingen zoals het aankleden of uitkleden een stuk minder prettig zijn. U merkt bijvoorbeeld al snel dat het aantrekken van uw kleding niet meer soepel gaat zoals vroeger.

 

Even snel uw jas of uw schoenen aantrekken zit er tegenwoordig niet meer in. Kunt u bijvoorbeeld ook niet meer zo goed bukken en zou u graag uw zelfstandigheid terug willen? Denk dan eens aan hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden. Deze kunnen u helpen om dagelijkse handelingen makkelijker te maken. Zo ontlast u uw armen en schouders, vooral wanneer u lijdt aan bijvoorbeeld reuma of artrose. Vaak hoeft een oplossing voor uw probleem niet eens zo heel erg ingewikkeld te zijn.

 

Aankleedhulp

Wanneer u niet meer goed kunt bukken, kan het aantrekken van een jas, broek of overhemd erg lastig of in sommige gevallen zelfs compleet onmogelijk worden. Een aankleedstok vergemakkelijkt het aan- en uittrekken van jassen, broeken en sokken zonder daarvoor te hoeven bukken. De stok vergroot de reikwijdte waardoor u bij het aan- en uitkleden rechtop kunt blijven zitten. Aankleedhulpmiddelen worden veel gebruikt door ouderen, en het ontlast de druk enorm van wijkverplegers, mantelzorgers of thuiszorg.

Aantrekhulp sokken of kousen

Bij het aantrekken van sokken of kousen is het mogelijk dat een verzorgende van een thuiszorgorganisatie langs komt om te helpen. Het liefst doet u dit natuurlijk zelf. Met behulp van de kous- of sokaantrekhulp is dat mogelijk. U schuift de kous of sok over het frame die u vervolgens over de voet schuift. Vervolgens trekt u de sok omhoog wanneer deze goed zit en haalt u het frame er weer vanaf.

 

Schoenenhulp

Bij het aan- en uittrekken van schoenen lijkt bukken haast onvermijdelijk. Wanneer u moeite heeft met het strikken van veters kunt u gebruik maken van elastische veters.. Deze veters hoeft u helemaal niet te strikken, instappen gaat makkelijk, en ze zitten strak en veilig om uw voeten. Vervolgens hoeven de veters nooit meer losgemaakt of gestrikt te worden, want de veter rekt mee als u de schoen aan- of uittrekt. Uiteraard werkt een ouderwetse schoenlepel ook, alleen is het strikken vaak een probleem bij ouderen met minder kracht in de handen of armen, of minder reikwijdte hebben.

 

Knopenhaak

Wanneer u moeite heeft met het dichtmaken of openen van knopen, kan een knopenhaak goed van pas komen. Met een knopenhaak haalt u de knopen moeiteloos door het knoopsgat. Vooral wanneer het zicht minder wordt, het "fijne" gevoel in de vingers verdwijnt, of de motoriek is niet meer wat het geweest was, kan een knopenhaak een goede oplossing zijn.

 

Ritssluiting

Het open- en dichtritsen van jassen of andere kledingstukken is altijd al een lastige opgave. Als de grip in uw handen verzwakt, verminder zicht of vingergevoel heeft, kan een ritssluitingring goed van pas komen. U heeft zo altijd een betere houvast dankzij de grote ring. Het inschakelen van hulp voor het openen en sluiten van uw jas of vest is in veel gevallen niet meer benodigd.