Hulpmiddelen bij het aankleden

Heeft u moeite met het strikken van uw veters, doordat u lastig kunt bukken of strekken? Of is het vaak lastig om de fijne knoopjes van uw blouse te sluiten? Met slechts enkele handige hulpmiddelen voor aankleden wordt uw leven vaak al een stuk makkelijker. Aan- en uitkleed hulpmiddelen kunnen u veel extra comfort bieden. Er kan gedacht worden aan aankleedhulpen voor het aantrekken van bijvoorbeeld kousen, een broek, overhemd of jas. Wanneer u ‘s ochtends weer even soepel zoals vroeger uw schoenen aantrekt en niet meer staat te klungelen met uw rits wanneer u naar buiten gaat, voelt u zich meteen een stuk zelfverzekerder en kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Hulpmiddelen bij het aankleden kunnen u helpen bij uw zelfredzaamheid.

Aankleden Uitkleden ADL Hulpmiddelen Aankleedhulp Sokkenhulp Steunkousen Schoenlepel Kledinghaak Knopenhaak Kousentrekker Glijzeil Doff n Donner

ADL hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden

Wanneer uw armen en schouders minder beweeglijk worden, kunnen dagelijkse handelingen zoals het aankleden of uitkleden een stuk minder prettig zijn. U merkt bijvoorbeeld al snel dat het aantrekken van uw kleding niet meer soepel gaat zoals vroeger. Gelukkig bestaan er tal van hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen. Hierdoor bent u ondanks een belemmering niet afhankelijk van anderen en blijft u een stuk langer zelfstandig.

 

Even snel uw jas of uw schoenen aantrekken zit er tegenwoordig niet meer in. Kunt u bijvoorbeeld ook niet meer zo goed bukken en zou u graag uw zelfstandigheid terug willen? Denk dan eens aan hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden. Deze kunnen u helpen om dagelijkse handelingen makkelijker te maken. Zo ontlast u uw armen en schouders, vooral wanneer u lijdt aan bijvoorbeeld reuma of artrose. Vaak hoeft een oplossing voor uw probleem niet eens zo heel erg ingewikkeld te zijn. Een broek met elastiek kan voor ouderen al heel verlichtend zijn met aankleden.

 

Hulpmiddelen bij aan en uitkleden kan uitlopen van een sokkenhulp tot een aankleedstok. Deze hulpmiddelen zijn van grote waarde bij het ouder worden, of bij mensen met een beperking. Met een aankleedstok kunt u bijvoorbeeld uw jas of vest over de schouder aantrekken, een ritssluiting openen of sluiten en kan hulp bieden bij het aan- en uittrekken van uw schoenen. De welbekende schoenlepel kan eveneens uw dagelijkse ochtendritueel al een stuk makkelijker maken.

 

Veel hulpmiddelen kunt u vaak uitproberen bij uw fysio- of ergotherapeut. Uitproberen van hulpmiddelen kan handig zijn, want lang niet ieder hulpmiddel kan voor u geschikt zijn. Indien u de mogelijkheid kunt krijgen om een aankleedhulpmiddelen voor een bepaalde periode kunt lenen, kunt u eenvoudiger keuzes maken.

 

Door gebruik te maken van ADL hulpmiddelen bij het aan- en uitkleden hoeft er in veel gevallen geen extra hulp bij het aankleden voor ouderen worden gevraagd. Aan- en uitkleed hulpmiddelen kunnen u veel extra comfort bieden, wat de zelfstandigheid en zelfredzaamheid vergroot. Hulpmiddelen voor aan- en uitkleden zijn verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel, of online.

 


Hulpmiddelen voor kleding

Aangepaste kleding

Aangepaste kleding kunt u zien als hulpmiddelen om uzelf eenvoudiger aan- en uit te kleden. Deze kleding is speciaal ontwikkeld voor zorgbehoevende mensen.

 

Aangepaste kleding kan al kleding zijn met subtiele aanpassingen, zoals simpele eenvoudige sluitingen zoals klittenband, vergrootte ritssluitingen of extra grote lussen.

 

Aangepaste kleding op maat 

Er zijn een aantal bedrijven welke aangepaste kleding op maat kunnen maken en passende rolstoelkleding verkoopt. Deze kleding bevat vaak een eenvoudige manier om met een beperking, zoals eenhandig, het kledingstuk aan te trekken.

 

Dit kan komen door aangepaste knopen, klittenbandsluitingen, haaksluitingen of andere eenvoudige ritsen en sluitingen. Ook voor hulpbehoevende ouderen met een verminderde mobiliteit kan aangepaste kleding vaak een uitkomst zijn. In veel gevallen kunt u ook met uw favoriete kledingstukken langs de kleermaker gaan om uw kleding aan te laten passen naar uw wens.

 

Waarom aangepaste kleding gebruiken?

Met aangepaste kleding wordt zowel de zelfredzaamheid van cliënten, als de fysieke belasting van zorgverleners tijdens de dagelijkse handelingen van aan- en uitkleden verbeterd.

 

Aangepaste kleding is een verademing voor zowel de drager als voor de zorgverlener. Doordat deze kleding speciaal ontwikkeld is voor personen in een rolstoel, zorgt deze kleding ervoor dat er zittend kleding aan- en uit gedaan kan worden.

 

Voorbeelden van aangepaste kleding

Aangepaste kleding kunt u in sommige gevallen zelf maken, of compleet kopen. Probeer altijd kleding te dragen welke u makkelijk aan- en uit kunt trekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld gladde stoffen (welke makkelijk over uw huid glijden), loszittende kleding of kledingstukken met eenvoudige sluitingen zoals magneten of klittenband.

 

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om kleding te kopen omdat het niet aanpasbaar is naar wens. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelkleding zoals een cape of een poncho, jeans met speciale sluitingen, rokken, beenwarmers of aangepaste jassen. Deze kleding voor rolstoelgebruikers is tegenwoordig vrijwel niet te onderscheiden met dagelijkse kleding, alleen het aan- en uittrekken hiervan is vele malen eenvoudiger.

 

Gelukkig komt er tegenwoordig ook steeds meer rolstoelkleding bij, zodat het functioneel en modieus blijft.

 

Aangepaste kleding voor hulpbehoevenden

Aangepaste kleding kan ook een vorm van een hulpmiddel zijn voor hulpbehoevenden zoals ouderen, rolstoelgebruikers, revaliderende en minder validen. Denk hierbij aan speciale kleding voor vaste rolstoelgebruikers. Een speciale broek met een ritssluiting, klittenband of knopen welke u aan- of uit kunt doen zonder uit een rolstoel te worden gehaald.

 

Eenhandig aankleden is ook mogelijk met aangepaste kleding. Er zijn diverse bedrijven welke speciale aangepaste kleding op maat kunnen maken. Iedere situatie is namelijk anders, vandaar dat sommige kledingstukken specifiek op maat moeten worden gemaakt.

 

Om zelfredzaam te kunnen blijven, kan het verstandig zijn om te zoeken naar aangepaste kledingstukken wanneer het aankleden niet meer zo eenvoudig gaat. Vooral bij ouderen kan aankleden op een gegeven moment een uitdaging gaan worden.

 

Magneetsluitingen

Magneetsluitingen kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt. Een bekend voorbeeld van een magneetsluiting is bijvoorbeeld bij juwelen. Vraag aan uw juwelier of er een magneetsluiting kan worden gemaakt aan uw ketting. Hiermee wordt het ook mogelijk om een halsketting eenvoudig te openen en te sluiten, zelfs eenhandig.

 

Jas aantrekhulp

Het aan- en uittrekken van uw jas, met name een winterjas, kan op een bepaalde leeftijd moeilijker worden. Wanneer u iemand heeft die u wilt helpen met het aantrekken van uw jas, is dat natuurlijk mooi meegenomen, echter is dit niet voor iedereen weggelegd. Wanneer u zelfstandig woont, heeft u niet altijd een hulp bij de hand.

 

Om uw jas toch eenvoudig aan te trekken kunt u gebruik maken van een aankleedstok. Deze stokken hebben een handige haak waarmee u jassen, overhemden en vesten mee kunt aan- en uittrekken.

 

 

Een dressbuddy is ook een handig hulpmiddel voor mensen met een beperking bij het aankleden. De dressbudy ziet eruit als een soort kapstok waar u uw trui, jas of overhemd overheen kunt leggen. Door de speciale balletjes blijft een jas op zijn plek waarmee u in één beweging uw jas kunt aantrekken. Door de vorm van dit hulpmiddel blijft uw jas openstaan, zodat u uw jas eenvoudig kunt aantrekken.

 

Knopenhaak

Wanneer u moeite heeft met het dichtmaken of openen van knopen, kan een knopenhaak goed van pas komen.

 

Door gebruik te maken van een  knopenhaak haalt u de knopen moeiteloos door het knoopsgat.

 

Vooral wanneer het zicht minder wordt, het "fijne" gevoel in de vingers verdwijnt, of de motoriek is niet meer wat het geweest was, kan een knopenhaak een goede oplossing zijn.

Een knoophaak of knopen haak helpt u om zelfstandig kleding aan- en uit te trekken en is een geschikt hulpmiddel om knoopjes dicht te maken.

Deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij de betere thuiszorgwinkels of bij Bol.com.

 

Aankleedstok

Wanneer u niet meer goed kunt bukken, kan het aantrekken van een jas, broek of overhemd erg lastig of in sommige gevallen zelfs compleet onmogelijk worden. Een aankleedstok is een geschikt ADL hulpmiddel voor aankleden en vergemakkelijkt het aan- en uittrekken van jassen, broeken en sokken zonder daarvoor te hoeven bukken. 

 

Een aankleedstok is eigenlijk het verlengstuk van uw arm en biedt ondersteuning als u moeite heeft met zelfstandig aankleden. De stok vergroot de reikwijdte waardoor u bij het aan- en uitkleden rechtop kunt blijven zitten. Aankleedhulpen worden veel gebruikt door ouderen, en het ontlast de druk enorm van wijkverplegers, mantelzorgers of thuiszorg.

  

Clipdas

Een clipdas is een eenvoudig, maar handig hulpmiddel voor mensen met verminderde kracht in de vingers, en lastig hun stropdas kunnen vastknopen.  Met behulp van een clipdas kunt u zeer eenvoudig uw stropdas bevestigen aan uw overhemd zonder de das te hoeven knopen. Na gebruik "clipt" u de das weer van uw hemd.

 

Ritssluiting

Het open- en dichtritsen van jassen of andere kledingstukken is altijd al een lastige opgave. Als de grip in uw handen verzwakt, verminder zicht of vingergevoel heeft, kan een ritssluitingring goed van pas komen. U heeft zo altijd een betere houvast dankzij de grote ring.

 

Het inschakelen van hulp voor het openen en sluiten van uw jas of vest is in veel gevallen niet meer benodigd.

 

Clip en Pull aankleedhulp

De Clip & Pull is speciaal ontwikkeld om kledingstukken zoals broeken, rokken, pyjamabroeken en ondergoed aan te trekken of op te rapen. Dit hulpmiddel is speciaal bedoeld voor mensen die niet kunnen bukken of niet met twee handen of armen kunnen werken. Hij is zonder veel kracht te gebruiken en de clips houden het kledingstuk stevig vast.

 

Sliplift

Een sliplift is een speciaal ontwikkeld hulpmiddel voor het aan- en optrekken van uw ondergoed. De sliplift kan een handig ADL hulpmiddel zijn voor mensen die door heup- of rugklachten, evenwichtsproblemen, artrose of verlammingen niet of nauwelijks kunnen bukken. Door gebruik te maken van een sliplift, kan het ondergoed worden bevestigd aan het hulpmiddel en kan het ondergoed zonder al teveel kracht omhoog worden gehesen.

 

Vouwplank

Een vouwplank is een handig hulpmiddel en kan worden gebruikt worden om snel een eenvoudig uw was op te vouwen. Dit is bij uitstek een geschikt hulpmiddel wanneer u één functionele hand of arm heeft.

 

Een vouwplank is geschikt voor vrijwel alle soorten kledingstukken, en zorgt ervoor dat uw kleding nagenoeg kreukvrij en in hetzelfde formaat in uw kast komt te liggen. 

 

 

Hoe werkt een vouwplank?


Hulpmiddelen voor schoenen en kousen

Schoenen aantrekken

Bij het aan- en uittrekken van schoenen lijkt bukken haast onvermijdelijk. Wanneer u moeite heeft met het strikken van veters kunt u gebruik maken van schoenen met klittenband of schoenen met elastische veters.

 

Deze veters hoeft u helemaal niet te strikken, instappen gaat makkelijk, en ze zitten strak en veilig om uw voeten. Vervolgens hoeven de veters nooit meer losgemaakt of gestrikt te worden, want de veter rekt mee als u de schoen aan- of uittrekt.

 

Uiteraard werkt een ouderwetse schoenlepel ook, alleen is het strikken vaak een probleem bij ouderen met minder kracht in de handen of armen, of minder reikwijdte hebben.

 

Tegenwoordig zijn er ook speciale magneten welke u aan uw veteruiteinden kunt plaatsen. Deze magneten kunt u ook gebruiken in combinatie met elastische veters. Door gebruik te maken van deze kleine schoenmagneten hoeft u uw veters niet meer te strikken.

 

Schoenen uittrekken

Ook bij het uittrekken van uw schoenen is bukken haast onvermijdelijk. Mocht u wat minder stabiel zijn probeer dan ook te gaan zitten, of u ergens aan vast te houden tijdens het uittrekken van uw schoenen. Een schoenlepel, al dan niet met een verlengde steel, kan een hulpmiddel zijn om uw schoenen uit te trekken.

 

Tegenwoordig zijn er speciale hulpmiddelen om u hierbij te helpen, zoals de speciaal gevormde schoenen uittrekhulp. Met dit handige hulpmiddel wordt bukken voorkomen, en u kunt de uittrekhulp ook gebruiken wanneer u vieze schoenen uit wilt trekken.

 

 

Veters strikken

Voor mensen met een beperking kan het strikken van veters enorm lastig zijn. De fijne motoriek wordt zwaar op de proef gesteld door de dunne veters. Om dit de vergemakkelijken zijn er elastische schoenveters of magnetische schoenveters. Hierdoor hoeft u uw schoenen niet meer te strikken en kunt u eenvoudig in- en uitstappen.

 

Zowel veters met een magneet, als elastische veters geven voldoende steun en zorgen ervoor dat uw schoenen gesloten blijven tijdens het dragen.

 

Sokken aantrekken

Zoekt u hulp om uw sokken aan te trekken? Hiervoor zijn speciale hulpmiddelen ontwikkeld, een sok aantrekhulpmiddel kan hierbij een groot verschil maken.

 

Heeft u moeite met bukken en heeft u weinig kracht in uw handen? Kies dan voor een kousenaantrekker. Een kousenaantrekker bestaat uit een kunststof gedeelte waar u de kous, panty of sok overheen doet. Aan dit kunststof deel zit een verlengd handvat. U plaatst het hulpmiddel met kous eraan op de grond en houdt het handvat vast. U trekt de kous aan door het handvat naar uw knie te bewegen.

 

Dit hulpmiddel helpt om kousen en sokken aan te trekken zonder dat u hoeft te bukken. De kousenaantrekkers zijn ook verkrijgbaar met touwen of banden, echter is hier vaak meer kracht voor benodigd.

 

Aantrekhulp voor steunkousen

Wanneer u moeite heeft met het aantrekken van uw sokken, dan wordt het aantrekken van steunkousen al helemaal een uitdaging.

 

In veel gevallen wordt er voor het aantrekken van steunkousen hulp ingeroepen van bijvoorbeeld Thuiszorg of andere verpleeghulpen. Toch zijn steunkousen zelfstandig aan te trekken met de juiste hulpmiddelen.

 

 

 

 

Doff 'n Donner steunkousen aantrekhulp

Een ander goed hulpmiddel voor steunkousen is uiteraard de Doff 'n Donner. Een Doff 'n Donner set bestaat uit een paal en een cuff. De cuff is een soort waterzak waarmee u de steunkous, met behulp van de paal, in kunt rollen.

 

Hiermee ontstaat er een soort bolletje waar u eenvoudig uw voet in kunt steken. De cuff kan daarna eenvoudig over uw been worden gerold en u kunt hiermee met weinig kracht zelfstandig uw steunkous aantrekken. Een nadeel van de Doff 'n Donner aantrekhulp is dat u wel voldoende moet kunnen bukken om de cuff naar uw voet te brengen. De Doff 'n Donner wordt veelvuldig gebruikt door Thuiszorg en helpt de belasting bij verzorgenden aanzienlijk.

 

Andere aantrekhulpen

Wanneer u moeite heeft met bukken en lastig bij uw voeten kunt komen, dan kan een steunkousenframe ook een uitkomst zijn. Een frame voor steunkousen is vaak verkrijgbaar in vele modellen, en soms met langere armen. Een goed voorbeeld hiervan is de Mediven Butler of de Steve+ aantrekhulp.

 

Hoe langer uw armen hoe minder kracht ervoor nodig is om steunkousen zelfstandig aan te trekken. Een bijkomend voordeel van een steunkousen frame is dat er weinig tot geen kracht nodig is om steunkousen of compressiekousen aan te trekken.

 

Uittrekhulp voor steunkousen

Aan het eind van de dag moeten de strakke steunkousen ook weer uit. Ook dit vergt veel kracht, en is voor veel ouderen zelfstandig niet goed te doen. Het is begrijpelijk dat het vervelend is om iemand in te schakelen om u te helpen met het aan- en uittrekken van uw steunkousen. Gelukkig zijn ook voor het uittrekken voldoende hulpmiddelen beschikbaar.

 

De Steve+ biedt net als de Doff 'n Donner de mogelijkheid om steunkousen eenvoudig uit te trekken. Andere hulpmiddelen voor het uittrekken van steunkousen zijn de Medive Butler Off. De HandyLegs is ook een geschikt hulpmiddel voor compressie- en steunkousen in alle drukklassen.

 

Het meest verkochte hulpmiddel bij het uittrekken van steunkousen is de Handyoff. Met zijn lichte gewicht, eenvoudige bediening is dit uittrekhulpmiddel geschikt voor vrijwel alle soorten kousen, TEK en steunkousen. 

 

Handschoenen om steunkousen aan te trekken

Er zijn speciale handschoenen ontwikkeld om eenvoudiger steunkousen aan te trekken. Deze handschoenen beschermen uw steunkousen, waardoor ze langer mee kunnen gaan. De handschoenen verminderen tevens de fysieke belasting voor uw vingers, handen en polsen.

 

De aantrekhandschoenen van Sigvaris hebben een profiel aan de binnenzijde wat zorgt voor een optimale grip, waardoor een steunkous makkelijker over het been of de arm geschoven kan worden.

 

Het voordeel hiervan is dat u niet aan de steunkous hoeft te trekken. Zo slijt een steunkous minder snel en bovendien beschermen deze handschoenen uw kous tegen mogelijke beschadigingen door bijvoorbeeld nagels en sieraden. Er zijn ook steunkoushandschoenen van rubber. Deze handschoenen hebben dezelfde werking.

 

Lees hier meer over steunkousen.


Overige aan- en uitkleedhulpmiddelen

Helping hand

Een helping hand is een andere benaming voor een grijpstok. Een grijpstok kan een handig hulpmiddel zijn en kan helpen bij het aantrekken van kledingstukken. Een grijpstok kunt u zien als een verlengstuk van uw arm.

 

Een grijpstok voor ouderen kan erg handig zijn. Dit soort grijpstokken kunt u in veel gevallen bevestigen aan uw rollator, of loophulpmiddel. Hiermee voorkomt u onnodig bukken en strekken.

 

Voor mensen met een beperking, of wanneer u moeite heeft met bukken kan dit hulpmiddel een echte uitkomst voor u zijn. Uiteraard is een helping hand ook te gebruiken om dingen op te pakken wat u heeft laten vallen, of gebruiken om iets hoog uit het keukenkastje te pakken. Een grijpstok voor ouderen zorgt voor meer zelfstandigheid.

 

Een grijpstok kan naast een hulpmiddel voor aan- en uitkleden ook erg handig zijn om bij de hand te hebben, bijvoorbeeld wanneer u met uw rollator op pad gaat. Door gebruik te maken van een helping hand grijpstok kunt u eenvoudig dingen oprapen zonder te hoeven bukken.

 

Handige aantrekhulp voor sokken en kousen

Bij het aantrekken van sokken of kousen is het mogelijk dat een verzorgende van een thuiszorgorganisatie langs komt om te helpen. Het liefst doet u dit natuurlijk zelf. Met behulp van de kous- of sokkenaantrekhulp is dat mogelijk.

 

Dit soort ADL hulpmiddelen zijn geschikt voor personen met, of zonder beperking. Wanneer u ouder wordt, en een minimale beperking heeft, kan het gebruik van een sokkenaantrekhulp van grote waarde zijn. Met een sokkenhulp voorkomt u onnodig bukken.

 

U schuift de kous of sok over het frame die u vervolgens over de voet schuift. Vervolgens trekt u de sok omhoog wanneer deze goed zit en haalt u het frame er weer vanaf. Een sokkenhulp is een goed hulpmiddel wanneer u moeite heeft met bukken en moeilijk uw sokken aan kunt trekken. Een sokkenhulp is verkrijgbaar in diverse varianten, vaak al vanaf een paar euro bij een drogisterij, thuiszorgwinkel of hulpmiddelen webshop.

 

Eenhandig aankleden

Wanneer u lijdt aan hemiplegie (halfzijdige verlamming) kunt u tegen problemen aanlopen tijdens het aan- of uitkleden. Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk zelf blijven doen zonder hulp. Het kan erg vervelend zijn als u alle dagelijkse handelingen maar met één hand moet doen. Dit kost namelijk vaak twee keer zoveel moeite.

 

Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het aan- en uitkleden, maar ook bij uw persoonlijke verzorging.

 

Er zijn speciale ADL hulpmiddelen welke u kunnen helpen met een eenzijdige verlamming zoals hierboven genoemde en aangepaste kleding met rits, klittenband of magneetsluitingen. Een aankleedstok, schoenlepel, hulpmiddelen met zuignappen zijn allemaal handige hulpmiddelen welke éénhandig kunnen worden gebruikt.

 

Lees hier alle tips over eenhandig aankleden.

 


Extra tips voor aan- en uitkleden

Alle hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden voor ouderen en voor mensen met een beperking kunnen handig in gebruik zijn. Bekijk hieronder nog enkele tips voor aankleed- en uitkleed hulpmiddelen:

 

1. Een aankleedstok is multifunctioneel

Een stok om kleding mee aan- en uit te trekken kan ook worden gebruikt voor het uittrekken van uw schoenen, eenvoudig een jas of hemd aan te doen en weegt vrijwel niks. Het is voor veel mensen erg handig om een aankleedstok mee te kunnen nemen met bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel. De stuk kunt u eenvoudig plaatsen in een wandelstokhouder. Zo heeft u altijd een extra hulpje bij de hand.

 

2. Aankleedhulpmiddelen zijn licht en goedkoop

In veel gevallen is een aankleedhulpmiddel goedkoop in aanschaf en wegen ze vrijwel niks. Door de handige vormen, zoals een haak of lepel, en het eenvoudig materiaal, vrijwel altijd plastic, zijn vrijwel alle hulpmiddelen voor aankleden eenvoudig in gebruik. Veel aankleedhulpmiddelen zijn verkrijgbaar in diverse lengtes.

 

3. Een grijpstok is altijd handig

Met een helping hand (grijptang of grijpstok) kunt u ook kledingstukken oprapen. Dit kan u helpen om kleding uit een kast te pakken, of kleding wat op de grond is gevallen eenvoudig op te rapen.

 

4. Kleding is vaak eenvoudig aan te passen

Vrijwel alle kledingstukken zijn door kleermakers, of specialisten, eenvoudig aan te passen naar uw wensen. Hierdoor kunt u uw favoriete kleding blijven dragen bij een lichamelijk beperking. Veel kledingstukken kunnen vrij eenvoudig worden voorzien van magneetsluitingen of klittenband, wat het aankleden en uitkleden makkelijker kan maken.

 

5. Maak het uzelf niet te moeilijk

Een goede tip wanneer u moeilijker ter been bent, is dat u het niet onnodig moeilijk hoeft te maken. Kies hiervoor kleding en schoenen welke eenvoudig voor u aan- en uit te trekken zijn. Als voorbeeld een jas met een magneetsluiting of een eenvoudige ritssluiting (eventueel met een extra ring) of instapschoenen met klittenband.

 

6. Laat u inspireren

Er komen jaarlijks nieuwe handige hulpmiddelen op de markt, welke een bijdrage kunnen geven aan uw zelfredzaamheid. Bekijk hiervoor filmpjes op bijvoorbeeld Youtube of Instagram. 

 

Bekijk hier de top 10 beste aankleedhulpmiddelen en vindt de beste prijs.

 


Worden aan- en uitkleedhulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen, zoals aan- en uitkleedhulpmiddelen zitten vaak niet in het basispakket.

 

Om te bepalen welke hulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.

 


Commentaren: 0